Boršč



Recept je vhodný pro: 3. fáze

ingredience na 6 - 8 porcí

  • 750 g libového hovězího masa
  • cibule
  • 300 g celeru
  • 250 g hlávkového zelí
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g červené řepy
  • 150 g brambor
  • 2 lžíce rajského protlaku (bez cukru a škrobu)
  • lžíce za studena lisovaného slunečnicového oleje
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • sůl
  • pepř
  • 2,5 l vody

postup přípravy

Jako první si připravíme vývar na základ polévky a zároveň uvaříme maso. Do hrnce s vodou přidáme maso, celou neloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, 100 g celeru, 100 g mrkve a 100 g petržele. Vše přivedeme k varu, poté trochu osolíme a vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny nebo dokud maso nezměkne.

Než se připraví vývar, je čas na řepu. Tu omyjeme a celou neloupanoum vložíme do hrnce s vodou a také přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. Čas vaření je závislý na velikosti řepy, zpravidla 1 - 1,5 hodiny.

Mezitím než se uvaří vývar a řepa nakrájíme celer, mrkev, petržel a brambory na stejně velké kostičky a nakrouháme zelí.

Po uvaření vývar scedíme a maso uložíme na teplé místo. Řepu necháme chvilku vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky.

V kastrolu rozehřejeme olej a nakrájenou zeleninu (kromě řepy) na něm orestujeme, poté přidáme rajský protlak a necháme zarestovat. Vše zalejeme připraveným vývarem a společně povaříme dokud není zelenina na zkus (cca 10 - 15 minut). Na závěr přidáme připravenou řepu.

Pokud chceme jídlo jíst jako "normální" jídlo pak na jednu porci zkonzumujeme 2 - 3 naběračky polévky a 100 g uvařeného masa. Spolustrávníkům, kteří dietu nedrží, nakrájíme maso do polévky a navrch můžeme přidat lžičku smetany.

Polévku si můžete dát také jako předrkm - bez masa - v rámci povolené zeleniny. V tomto případě po ní může následovat "normální" jídlo, ne však už se sacharidovou přílohou (viz. tabulka sacharidových příloh pro 3. fázi), ale například s cuketovými nudlemi nebo dýňovým pyré.