Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Role stresu v procesu hubnutí či nabírání váhy.

22. 2. 2024

Stres a nadváha: Jak spolu souvisí.

V dnešní rychlé a náročné době se stres stal naším neustálým společníkem. Jeho vliv na naše tělo a mysl je neoddiskutovatelný, zasahuje do našeho každodenního života mnoha způsoby. Jedním z méně známých, ale zásadních důsledků stresu je jeho vliv na naše stravovací návyky, mimo jiné třeba na emoční přejídání. V tomto článku se podíváme na to, co stres a emoční přejídání obnáší, a nabídneme praktické tipy, jak se s těmito problémy vypořádat.

Co je stres a jakým způsobem působí na náš metabolismus.

Stres je přirozená reakce našeho těla na vnější nároky nebo hrozby. Z biologického hlediska jde o "boj nebo útěk" reakci, která mobilizuje tělesné zdroje k okamžité akci. Tato reakce zahrnuje uvolňování hormonů, jako je adrenalin a kortizol, které zvyšují srdeční tep, krevní tlak a hladinu glukózy v krvi, aby naše tělo mělo dostatek energie pro střet s hrozbou. Při chronickém stresu, kdy jsou tyto hormony uvolňovány dlouhodobě, dochází k negativním změnám v metabolismu. Tyto změny mohou mimo jiné vést k zvýšení tělesné hmotnosti, protože kortizol podporuje ukládání tuku, zejména v oblasti břicha

Co je emoční přejídání

Emoční přejídání je tendence reagovat na stresové situace nebo negativní emoce, jako jsou smutek, samota, frustrace, přejídáním - často jídlem, které obsahuje vysoké množství cukru a tuku.. Jedná se o způsob, jakým někteří lidé zvládají své pocity, protože jídlo může dočasně působit utišující a poskytovat pocit útěchy. Tento způsob zvládání emocí však může vést k nezdravému vztahu k jídlu a dlouhodobě způsobovat problémy s váhou a sebevědomím.

Více informací o emočním přejídání včetně technik, jak s ním pracovat najdete v článku ZDE

I když stres a úzkost jsou běžnou součástí našeho života, je důležité se s nimi zdravě vypořádat a neuchylovat se k emocionálnímu přejídání jako způsobu řešení. To může být obtížné, ale s vhodnou podporou a sebeuvědoměním je to možné. Koneckonců, naše duševní a tělesné zdraví jsou navzájem propojené, a když se o jedno staráme, pomáháme také druhému.

Zajímavosti o stresu a jeho vlivu na hubnutí či přibírání váhy.

  1. Stres může zpomalit metabolismus: V některých případech může chronický stres vést ke zpomalení metabolismu, což ztěžuje hubnutí.
  2. Hormonální nerovnováha: Stres zvyšuje produkci hormonu kortizolu, což může podporovat chuť k jídlu a zvyšovat touhu po nezdravém, vysokoenergetickém jídle.
  3. Změna tělesného složení: Dlouhodobý stres může vést ke zvýšení tukové hmoty a snížení svalové hmoty, což má negativní dopad na celkové zdraví a fyzickou kondici.

Tipy jak se vyrovnávat s každodenním stresem.

Pěstujte zdravé stravovací návyky

Zdravé stravovací návyky jsou klíčové pro zvládání stresu a prevenci emočního přejídání. Vyvážená strava, bohatá na celozrnné produkty, čerstvé ovoce a zeleninu, podporuje stabilní hladinu energie a minimalizuje náhlé chutě na jídlo, které mohou být vyvolány stresem. Tímto způsobem se nejenom zlepšuje vaše psychická pohoda, ale také podporujete své zdraví a wellness celkově. 

Praktický tip: Nastavte si pravidelné časy pro jídla a svačiny, abyste se vyhnuli dlouhým obdobím bez jídla, což může vést k náhlému vlčímu hladu a následnému přejídání.

Pravidelná fyzická aktivita

Cvičení je vynikající způsob, jak se vyrovnat se stresem a podpořit psychickou pohodu. Pravidelná fyzická aktivita snižuje napětí, zlepšuje náladu a podporuje zdraví tím, že uvolňuje endorfiny, přírodní chemikálie, které působí proti stresu. Navíc, aktivní životní styl může přispět k tipům na hubnutí a zlepšení metabolismu. 

Praktický tip: Začleňte do svého denního plánu alespoň 30 minut mírné až intenzivní fyzické aktivity, jako je rychlá chůze, běh, plavání, nebo jízda na kole.

Dostatek spánku

Kvalitní spánek je nezbytný pro zvládání stresu a udržení hormonální rovnováhy. Nedostatek spánku zvyšuje produkci hormonů stresu, což může vést k emočnímu přejídání a zhoršení psychické pohody. Dostatek spánku také podporuje zdraví tím, že umožňuje tělu regenerovat a udržovat zdravé stravovací návyky. 

Praktický tip: Vytvořte si příjemnou večerní rutinu a snažte se jít spát a vstávat ve stejnou dobu, aby váš biologický rytmus zůstal stabilní.

Zařaďte relaxační techniky

Techniky relaxace, jako je meditace, hluboké dýchání, nebo jóga, jsou účinným způsobem, jak snížit úroveň stresu a podpořit psychickou pohodu. Pomáhají udržovat klidnou mysl, zlepšují zdraví a wellness a jsou užitečné pro zvládání emočního přejídání tím, že poskytují alternativní způsoby, jak se vypořádat s náročnými emocemi. 

Praktický tip: Věnujte každý den alespoň 10 minut meditaci nebo hlubokému dýchání, ideálně v klidném a pohodlném prostředí, abyste snížili úroveň stresu a zlepšili svou schopnost zvládat výzvy dne.

Vědomí toho, jak stres a emoční přejídání ovlivňují naše tělo a mysl, je prvním krokem k tomu, abychom se naučili lépe se s těmito výzvami vypořádat. Implementací zdravých návyků a strategií do vašeho každodenního života můžete zlepšit své celkové zdraví a zvládnout stres efektivněji.