Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

5 tipů, jak se zbavit tuku na břiše.

20. 2. 2024

Co udělat pro snížení tuku na břiše. Praktické rady a tipy.

Zbavit se tuku na břiše je cílem každého z nás. Klíčem k úspěchu je kombinace správného stravování, pravidelného cvičení a zdravého životního stylu. V tomto článku vám přinášíme konkrétní rady a tipy jak na to. 

Co je břišní či viscerální tuk. 

Viscerální tuk, uložený v břišní dutině kolem vašich vnitřních orgánů, je zvlášť škodlivý. Jeho nadměrné množství zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a některé formy rakoviny. Snižování viscerálního tuku je tedy nejen otázkou estetiky, ale především zdraví.

Pokud se chcete dozvědět více o viscerálním tuku, přečtěte si článek ZDE.

5 tipů jak se zbavit tuku na břiše:

1. Zlepšete svůj jídelníček

Zdravý jídelníček je základem pro redukci tuku. Začněte preferovat celé, nezpracované potraviny, které jsou bohaté na živiny a vlákninu. Omezení zpracovaných potravin, cukrů a rafinovaných sacharidů vám pomůže snížit kalorický příjem a zlepšit kvalitu stravování. Prakticky to znamená vytváření jídelníčku s důrazem na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a kvalitní bílkoviny, což podpoří metabolismus a zlepší spalování tuků.

2. Zvyšte fyzickou aktivitu

Pravidelné cvičení je nezbytné pro spalování tuku a budování svalové hmoty. Kombinace kardiovaskulárního cvičení a silového tréninku je ideální pro efektivní spalování kalorií a tuku. Zařaďte do svého plánu alespoň 30 minut cvičení denně, přičemž zkuste najít aktivity, které vás baví, aby vás cvičení dlouhodobě motivovalo.

3. Snižujte hladinu stresu

Vysoká hladina stresu může vést k nárůstu tuku na břiše prostřednictvím hormonu kortizolu. Nalezení efektivních způsobů, jak snižovat stres, je proto klíčové. Techniky jako meditace, jóga, hluboké dýchání nebo trávení času v přírodě mohou pomoci udržet stres na uzdě. Zařazením těchto aktivit do vaší rutiny můžete zlepšit svůj celkový zdravotní stav a podpořit redukci tuku.

4. Zajistěte si dostatek kvalitního spánku

Spánek hraje klíčovou roli v regulaci hormonů, které ovlivňují hladinu tuku, včetně hladin hladu a metabolismu. Nedostatek spánku může vést k zvýšené chuťi k jídlu a snížení energetického výdaje. Snažte se spát 7-9 hodin každou noc a vytvořte si příznivé prostředí pro spánek, například tím, že omezíte expozici modrému světlu před spaním.

5. Pijte dostatek vody

Hydratace je důležitá pro udržení zdravého metabolismu a může pomoci s regulací chuti k jídlu. Pití dostatečného množství vody během dne pomáhá udržovat tělo hydratované, podporuje trávení a může pomoci v prevenci přejídání. Mějte u sebe láhev s vodou a pijte pravidelně, aby vaše tělo bylo dobře hydratované.

Pro tip našich výživových poradců: 

Snižte konzumaci alkoholu. 

Alkohol může přispívat k nárůstu tuku na břiše, protože má vysoký kalorický obsah a často vede k zadržování vody a snížené motivaci k cvičení. Omezením konzumace alkoholu můžete snížit celkový kalorický příjem a podpořit zdravý životní styl. Kdykoli je to možné, volte nápoje s nižším obsahem alkoholu nebo alkohol nahraďte zdravějšími alternativami, jako je například voda s citronem nebo bylinné čaje.

Dodržováním těchto tipů můžete efektivně snížit břišní tuk a zlepšit své zdraví a pohodu.