Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

6 důvodů proč se vám tuk ukládá na břiše.

1. 2. 2024

Jak se zbavit tuku na břiše. Aneb co je viscerální tuk a proč je třeba jej snižovat.

Tuk na břiše je pro mnohé z nás nejen estetickým problémem, ale může mít i vážné zdravotní důsledky. Abyste mohli efektivně zredukovat tuk na břiše, je důležité vědět, co břišní, tzv. viscerální tuk vlastně je, proč se ukládá právě na břiše a jakým způsobem ho můžeme redukovat. 

V tomto článku se dozvíte základní informace a získáte praktické tipy, jak se zbavit tuku na břiše.

Co je viscerální tuk?

Viscerální tuk je typ tělesného tuku, který se nachází v břišní dutině a obklopuje mnohé důležité vnitřní orgány, jako jsou játra, slinivka a střeva. Na rozdíl od subkutánního tuku, který se nachází pod kůží a je "hmatatelný", viscerální tuk je hluboko uvnitř a není tak snadno zjistitelný. Jeho přítomnost však může vést k řadě zdravotních problémů.

Jednou ze zajímavostí o viscerálním tuku je jeho schopnost produkce tzv. adipokinů, což jsou signální molekuly, které mohou mít významný vliv na celkové zdraví organismu. Na rozdíl od subkutánního tuku, který se nachází pod kůží a má především izolační a ochrannou funkci, viscerální tuk je metabolicky aktivnější a může vylučovat různé látky ovlivňující zánětlivé procesy v těle.

Tyto adipokiny zahrnují například leptin, který reguluje pocit hladu a metabolismus, a adiponektin, který má protizánětlivé účinky a podílí se na regulaci citlivosti na inzulin.

Zajímavé je, že nerovnováha v produkci těchto a dalších adipokinů z viscerálního tuku může přispívat k rozvoji řady metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, včetně diabetu typu 2, hypertenze a aterosklerózy.

Proč se tuk ukládá na břiše?

Tuk se ukládá na břiše z mnoha důvodů, včetně genetiky, stravy, životního stylu a hormonálních faktorů. Například hormon kortizol, který se vylučuje při stresu, může přispívat k akumulaci viscerálního tuku. Dalšími faktory jsou nedostatek spánku, vysoký příjem zpracovaných potravin a cukrů, stejně jako nízká fyzická aktivita.

Hlavní důvody ukládání viscerálního tuku: 

1. Nevyvážené strava: 

Vysoký příjem trans-tuků, cukrů a rafinovaných sacharidů přispívá k nárůstu viscerálního tuku. Tyto potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi a insulinu, což podporuje ukládání tuku v břišní oblasti. Omezení těchto potravin a přechod na vyváženou stravu bohatou na celozrnné produkty, zeleninu, ovoce a zdravé tuky může výrazně pomoci v boji proti břišnímu tuku.

2. Nedostatek fyzické aktivity: 

Sedavý životní styl zvyšuje pravděpodobnost ukládání tuku na břiše. Fyzická aktivita, jako je cvičení, pomáhá spalovat kalorie a zlepšuje metabolismus, což napomáhá redukci tělesného tuku. Zařazením pravidelného cvičení do vašeho životního stylu můžete nejen snížit viscerální tuk, ale také zlepšit celkové zdraví a pohodu.

3. Stres: 

Chronický stres vede k nadměrné produkci hormonu kortizolu, který má za následek zvýšené ukládání tuku v břišní oblasti. Kortizol zvyšuje chuť na jídlo a podněcuje touhu po vysokoenergetických potravinách, což přispívá k nárůstu tělesného tuku. Nalezení způsobů, jak efektivně řídit stres, jako je cvičení, meditace nebo koníčky, je klíčové pro snížení viscerálního tuku. Článek o stresu a jeho vlivu na hubnutí najdete ZDE

4. Nedostatek spánku: 

Nedostatek spánku je přímo spojen s nárůstem viscerálního tuku. Nedostatečný spánek narušuje hormonální rovnováhu v těle, včetně hormonů regulujících hlad a metabolismus, což vede k zvýšenému příjmu kalorií a snížené schopnosti spalovat tuk. Zajištění dostatečného množství kvalitního spánku je proto nezbytné pro účinnou kontrolu hmotnosti a snížení viscerálního tuku.

5. Genetika: 

Vaše genetické predispozice hrají významnou roli v tom, kde se váš tuk ukládá. Některé osoby mají přirozenou tendenci ukládat více tuku v břišní oblasti, což může zvyšovat riziko zdravotních problémů. Přestože genetiku nemůžeme změnit, změnou životního stylu, stravovacích návyků a pravidelným cvičením můžeme významně ovlivnit množství ukládaného tuku a jeho umístění.

6. Nadměrná konzumace alkoholu

Alkohol obsahuje vysoké množství kalorií, které se mohou snadno přeměnit na tuk, pokud nejsou spáleny během metabolických procesů. Navíc konzumace alkoholu může ovlivnit rozhodovací procesy týkající se jídla, což často vede k výběru méně zdravých potravin a přejídání.

Alkohol také ovlivňuje metabolismus těla, zpomaluje proces spalování tuků, protože tělo se zaměřuje na metabolizaci alkoholu jako na prioritu. Toto zpomalení může vést k hromadění tuku, zejména v břišní oblasti. Kromě toho, konzumace alkoholu může vést k produkci hormonu kortizolu, který, jak bylo zmíněno dříve, napomáhá ukládání tuku v břišní oblasti.

5 tipů, jak se zbavit tuku na břiše

1. Zlepšete svůj jídelníček

Začněte konzumovat více celých, nezpracovaných potravin, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty a bílkoviny. Omezte příjem zpracovaných potravin, cukrů a rafinovaných sacharidů.

2. Zvyšte fyzickou aktivitu

Zařaďte do svého denního programu pravidelné cvičení. Zaměřte se na kombinaci kardiovaskulárního cvičení (jako je běh, plavání, nebo cyklistika) a sílového tréninku.

3. Snižujte hladinu stresu

Najděte si způsoby, jak efektivně snižovat stres. Může to být meditace, jóga, hluboké dýchání nebo trávení času v přírodě.

4. Zajistěte si dostatek kvalitního spánku

Snažte se spát 7-9 hodin každou noc. Kvalitní spánek pomáhá regulovat hormony, které ovlivňují hladinu tuku.

5. Pijte dostatek vody

Hydratace je klíčová pro zdravý metabolismus. Pití dostatečného množství vody může také pomoci potlačit pocit hladu a podpořit ztrátu tuku.

Kompletní článek 5 tipů, jak se zbavit tuku na břiše najdete ZDE.  

Redukce tuku na břiše vyžaduje čas a trpělivost, ale s pravidelným dodržováním těchto tipů a zdravým životním stylem je možné dosáhnout výrazných výsledků. Nezapomeňte, že nejlepší přístup je komplexní změna životního stylu, nikoli pouhé hledání rychlých řešení.