Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Co je emoční přejídání a jak ovlivňuje hubnutí.

19. 2. 2024

Jak se vypořádat s emočním přejídáním.

V dnešní rychlé a náročné době se stres stal naším neustálým společníkem. Jeho vliv na naše tělo a mysl je neoddiskutovatelný, zasahuje do našeho každodenního života mnoha způsoby. Jedním z méně známých, ale zásadních důsledků stresu je jeho vliv na naše stravovací návyky, konkrétně na emoční přejídání. V tomto článku se podíváme na to, co emoční přejídání obnáší, a nabídneme praktické tipy, jak se s těmito problémy vypořádat.

Co je emoční přejídání.

Emoční přejídání je tendence reagovat na stresové situace nebo negativní emoce, jako jsou smutek, samota, frustrace, přejídáním.

A to často jídlem, které obsahuje vysoké množství cukru a tuku. Jedná se o způsob, jakým někteří lidé zvládají své pocity, protože jídlo může dočasně poskytovat pocit útěchy. Tento způsob zvládání emocí však může vést k nezdravému vztahu k jídlu a dlouhodobě způsobovat problémy s váhou a sebevědomím.

Často nám v životě může něco chybět. Například pohlazení, konkrétní osoba, uznání v zaměstnání nebo láska a právě emocionální přejídání je nezdravým způsobem, jak se vyrovnat s těmito faktory. 

Místo toho, abychom se vypořádali přímo se zdrojem své úzkosti nebo stresu, často saháme po jídle jako rychlém řešení, které nám poskytuje dočasný pocit úlevy a uspokojení. Záchvaty přejídání se nedějí jen tak a jejich příčiny jsou skutečně většinou emočního rázu. Jídlo nesytí tedy jen tělo, ale často naší hladovou duši. 

Emocionální přejídání však má velké důsledky. Nejen že může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti a obezity, ale může také vést k poruchám příjmu potravy, jako je bulimie nebo anorexie. Emocionální přejídání také zvyšuje riziko vývoje chronických onemocnění, jako jsou diabetes a srdeční choroby. 

5 tipů, jak řešit emoční přejídání.

1. Rozpoznejte spouštěče. 

Prvním krokem k řešení emočního přejídání je pochopení, co vaše přejídání vyvolává. Je to stres v práci, nuda, úzkost, nebo smutek? Pozorováním a zapisováním si, kdy a proč k přejídání dochází, můžete lépe rozpoznat a řešit své spouštěče.

2. Najděte alternativní způsoby, jak se vypořádat se svými emocemi.

Místo toho, abyste hned sahali po jídle, zkuste najít jiné způsoby, jak se vypořádat s vašimi pocity. To může zahrnovat cvičení, psaní deníku, mluvení s přáteli, nebo se věnovat něčemu, co vás baví. Případně si udělejte deset dřepů, odvedete svou pozornost a přispějete svému zdraví.

3. Jezte pravidelně a s plnou pozorností 

Vyhněte se vynechávání jídel, které může vést k přejídání později během dne. Snažte se jíst pomalu a s plnou pozorností, soustřeďte se na chuť, texturu a vůni jídla, což může pomoci zvýšit pocit spokojenosti a snížit šance na přejídání.

4. Vybudujte podpůrnou síť 

Sdílení vašich zkušeností s rodinou, přáteli nebo skupinou podpory může poskytnout emocionální podporu a motivaci potřebnou k překonání emočního přejídání.

5. Zvažte odbornou pomoc 

Pokud máte pocit, že nemůžete svůj problém s emočním přejídáním zvládnout sami, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Psycholog nebo výživový specialista vám může nabídnout strategie a techniky pro lepší zvládání vašich emocí a stravovacích návyků.

A na závěr přinášíme jednu z konkrétních technik, která vám může pomoci v boji proti emočnímu přejídání.

Je to metoda zvaná "Mindful Eating" neboli vědomé jedení. 

Tato technika se zaměřuje na uvědomělé vnímání jídla a svého těla, s cílem lépe rozpoznat signály hladu a sytosti a rozlišit mezi fyzickou potřebou jídla a emočním jídlem. Zde je několik kroků, jak praktikovat vědomé jídlo:

  • Zastavte se před jídlem: 

Předtím, než začnete jíst, věnujte chvíli pozornost svému tělu a zeptejte se sami sebe, zda máte opravdu hlad.

  • Odstraňte rozptýlení: 

Jezte bez elektroniky, knih nebo jiných rozptýlení, abyste se mohli plně soustředit na jídlo.

  • Vnímejte jídlo všemi smysly: 

Při jídle si všimněte vzhledu, vůně, textury a chuti každého sousta. To vám pomůže lépe si jídlo užít a pocítit sytost.

  • Jezte pomalu: 

Pomalu žvýkejte každé sousto a dávejte si čas mezi jednotlivými sousty. Díky tomu můžete lépe vnímat signály sytosti vašeho těla.

  • Rozlišujte mezi fyzickým hladem a emocemi: 

Když cítíte potřebu jíst, zkuste se zamyslet, zda je váš hlad skutečně fyzický, nebo zda jíte z důvodu stresu, nudy či jiných emocí.

  • Přijímejte své potřeby bez úsudku: 

Pokud zjistíte, že jíte z emocionálních důvodů, nepokládejte se za viníka. Místo toho se snažte pochopit své pocity a najít jiné, zdravější způsoby, jak se s nimi vypořádat.

Vědomé jedení vyžaduje praxi a trpělivost, ale může být velmi účinným nástrojem pro ty, kteří se potýkají s emočním přejídáním. Učení se rozpoznat a reagovat na skutečné potřeby vašeho těla může vést k zdravějšímu vztahu s jídlem a lepší celkové pohodě.