Pórková polévka

Pórková polévka
Pórek je zelenina, která za málo peněz nadělá hodně parády. Než ho však začnete zpracovávat, je potřeba ho důkladně očistit. Odřízněte kořínky a odstraňte zvadlou nať. Pórek pak rozřízněte v místech, kde končí bílá část a začíná zelená. Bílou část stačí jen opláchnout. Zelenou je potřeba list po listu rozebrat a pořádně opláchnout. V záhybech zelených vrstev se totiž často skrývá hlína a drobné kamínky. To v polévce nechcete.
Co potřebujete:
4 menší salátové brambory
2 hrsti čerstvého baby špenátu
1 kus menší červené cibule
2 lžíce bílého vinného octa
100 ml vývaru (nejlépe hovězího)
2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečnicový)
1 polévkové lžíce nadrobno nakrájené pažitky
sůl
pepř
Jak na to:
Očištěný pórek podusíme na rozehřátém oleji, přidáme bílé víno, propasírovaný česnek a ideálně čerstvý tymián. Po několika minutách zalijeme zeleninovým, nebo kuřecím vývarem, přivedeme do varu a na mírném plamenu povaříme kolem 20 minut. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Na závěr ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dle potřeby můžeme přidat až 100 ml sójové smetany.
TIP: Nechte si pár kousků orestovaného pórku na straně. Poslouží jako pěkná ozdoba.