Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Pórková polévka

10. 5. 2022

Pórková polévka

 

Pórek je zelenina, která za málo peněz nadělá hodně parády. Než ho však začnete zpracovávat, je potřeba ho důkladně očistit. Odřízněte kořínky a odstraňte zvadlou nať. Pórek pak rozřízněte v místech, kde končí bílá část a začíná zelená. Bílou část stačí jen opláchnout. Zelenou je potřeba list po listu rozebrat a pořádně opláchnout. V záhybech zelených vrstev se totiž často skrývá hlína a drobné kamínky. To v polévce nechcete. 

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebujete:

4 menší salátové brambory

2 hrsti čerstvého baby špenátu

1 kus menší červené cibule

2 lžíce bílého vinného octa

100 ml vývaru (nejlépe hovězího)

2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečnicový)

1 polévkové lžíce nadrobno nakrájené pažitky

sůl

pepř

 

Jak na to:

Očištěný pórek podusíme na rozehřátém oleji, přidáme bílé víno, propasírovaný česnek a ideálně čerstvý tymián. Po několika minutách zalijeme zeleninovým, nebo kuřecím vývarem, přivedeme do varu a na mírném plamenu povaříme kolem 20 minut. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Na závěr ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dle potřeby můžeme přidat až 100 ml sójové smetany.

TIP: Nechte si pár kousků orestovaného pórku na straně. Poslouží jako pěkná ozdoba.