Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Nebojte se cestovat a užívat si dovolenou i během diety

1. 7. 2023

Slunce a teplé počasí přímo vybízejí k cestování. Ať už jsou to víkendové pobyty nebo delší dovolené. Koupání, výlety, nové zážitky, dostatek času na relax a na příjemné věci, které během roku zanedbáváme, protože nemáme během školního roku nebo při práci čas. Všechno to zní úžasně, ale i cestování může mít svá úskalí, pokud právě hubnete nebo jste konečně dosáhli své vytoužené postavy. Ani dovolená nebo trávení skvělého prázdninového času s přáteli či rodinou vám ovšem nemusí pokazit náladu nesprávným jídlem. Tak nebo onak… vždy je důležité, abyste se cítili dobře a neměli výčitky, pokud si během dovolené dopřejete něco nezdravého, příp. porušíte svou dietu. Jsme jen lidé, děláme chyby, ale to neznamená, že si nemůžeme v tomto směru pomoci. Pokud víte, že neodoláte, spácháte „hřích“ a budete mít následně výčitky, máme pro vás pár tipů, jak se tomu vyhnout.

Neřízená střela „all inclusive“

Dovolená se „vším všudy“. Žádné vaření, mytí nádobí nebo nákupy potravin. To je představa té pravé dovolené snad každého z nás. S přihlédnutím ke zdravému jídelníčku by se mohlo zdát, že jde o vysněný typ dovolené. Omyl! Taková dovolená není pro každého, minimálně ne pro toho, kdo se bojí, že neustojí stoly plné množství jídel – tedy velkého pokušení. Je to opravdu jen pro lidi se silnou vůlí. V případě hubnutí jde o příliš velké pokušení, kterému je jen obtížné odolat. I když se jedná o pobyt například jen na pár dní, riziko návratu do starých stravovacích kolejí je obrovské. Pokud se bojíte, že to neustojíte, raději si vyberte dovolenou s vlastním stravováním. V každém případě si s sebou vezměte dobroty, kterými zaženete hlad, doplníte bílkoviny i energii tak, abyste pak neplakali do polštáře. Rozhodně doporučujeme zabalit si kvalitní proteinové tyčinky nebo žemle s chutnými semínky, pokud neumíte odolat pečivu.

Nepravidelná strava

Nepravidelný režim během dovolené znamená často i nepravidelné stravování. Pozor na to! Pravidelná strava je základem pro zdravé a štíhlé tělo. Jednou z nejčastějších chyb při hubnutí je dlouhé hladovění během dne, po kterém nasleduje vlčí hlad a možné přejídání. Den končí s přeplněným žaludkem a tělo veškerou nespotřebovanou energii uloží do tukových zásob. Myslete proto na pravidelný přísun potravin tak, abyste během dne nebyli hladoví. V létě je to snadné. K dispozici máte spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Při cestách do Středomoří využijte i možnosti dát si čerstvou rybu. Tím rozhodně nic nezkazíte, ba právě naopak.

Nálety na cokoli, co se dá sníst

Na cestách, kdy nevíme, kde se zastavíme a se náš žaludek ohlašuje stále častěji. V takové situaci bychom pak nejraději snědli úplně všechno, na co zrovan přijdeme. Většinou pak vedou naše kroky někam do fastfoodu nebo na pumpu, kde si rychle zakousneme bagetu a zapijeme ji nějakou sladkou limonádou. Je to bleskové řešení, to je fakt. Jenže, pokud se zamyslíme, tak výživové hodnoty jídel z fastfoodů nejsou bůhvíco. Ve většině případů se jedná o pokrmy plné rychlých cukrů a nezdravých tuků. Hlídáte-li si váhu, raději si nabalte na cestu pár boxů zdravého jídla. Pokud vás přepadne ukrutný hlad, nebo chuť na něco mňamkového, co si jen tak během řízení dopřejete, raději se vydejte směrem proteinových tyčinek. Pochutnáte si na nich bez výčitek a nebudete po nich ospalý a bez energie.

Raketová věda...

Dovolená neznamená, že si musíte nutně odepírat dobré jídlo. To ani v případě, že právě hubnete nebo se bojíte jojo efektu. Jde o to, abyste si dovolenou užili a netrápili se tím, co můžete a nemůžete jíst. Hřešte s mírou a své hříchy kompenzujete raději nízkosacharidovými, low carb, low fat potravinami. Určitě si lze zabalit i chlebíček s pomazánkou, při kterém se nebudete o postavu bát. Těmito potravinami se nevzdálíte od toho, co jste si vytrpěli, tedy úsměv na tváři při pohledu na svoji postavu.

Ať už cestujete do vzdálenějších zemí nebo zakotvíte na Sněžce či na Mácháči, můžete si s sebou vzít dobroty, kterým věříte a chutnají vám. Všechny tyto potraviny připravíte rychle a bez složitého vaření. Na většinu z nich stačí jen odměrka a pánvička. Nic víc nepotřebujete. A nebojte se, prostor na ochutnání pizzy, těstovin nebo na příjemnou snídani ve formě čerstvě upečené bagety s máslem mít budete. Dovolená není o tom, abyste se od rána do večera omezovali v jakékoli formě, ale ani o tom, abyste se bezmyšlenkovitě nacpávali, neboť máte „all inclusive“. Pokud hubnete, je důležité během dnů odpočinku přemýšlet nad složením jídelníčku a správně kompenzovat energetický příjem.

Voda, kam jen oko dohlédne

Během dietního režimu nezapomínejte na pitný režim. Je to neskutečně důležité. Nejen proto, abyste necítili žízeň, ale také proto, abyste měli v pohodě peristaltiku střev. Tekutiny zabezpečují vyplavování látek z těla, proto rozhodně doporučujeme, abyste na pitný režim nezapomínali.

Vyzkoušejte bazén. Hubnutí a plavání jdou pěkně dohromady. Plavání je sport, který je vhodný praktikovat i při vyšší intenzitě. Voda nadnáší, proto nejsou klouby tak moc zatěžovány. Hubnutí do plavek se nebojte, ani kdybyste byli ve velkém časovém skluzu. S keto dietou máte šanci dosáhnout viditelných výsledků i do týdne. Potom už jen hurá do plavek. A když nestihnete zhubnout tolik, kolik jste si předsevzali, nebojte se. Nejde přece o nic hrozného. Hurá do plavek, pohybem ve vodě s kily také bojujete.