Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Jak se dostanu do stavu ketózy?

30. 3. 2021

Každý, kdo se zajímá o hubnutí s keto dietou, se už setkal s pojmem ketóza. Může se zdát, že je tento pojem zahalený tajemstvím a dostat se do něj je obtížné – opak je však pravdou. Co to je a jak se dostanete do stavu ketózy?

 

 

Ketóza je přirozený fyziologický stav našeho organismu, při kterém se vytvářejí ketolátky a nastartuje se tak spalování tuků. Tento proces poprvé pojmenoval „otec léku na hubnutí“ harvardský profesor George L. Blackburn, který při svých výzkumech zjišťoval, jakými způsoby spaluje organismus uložené tuky. Naše tělo si z minulosti uchovává „záložní“ proces výroby energie, který v dobách, kdy po celý rok nebyl dostatečný přísun sacharidů a tuků, pomáhal našim předkům přečkat třeba náročnější zimní období. Snížením sacharidů ve stravě se aktivuje ketóza, při které vznikají štěpením tukových zásob ketolátky, které slouží jako záložní zdroj energie.

 

Při správném poměru cukrů, tuků a bílkovin ve stravě se do stavu ketózy dostanete už po 2 – 3 dnech keto diety. Ketóza pomáhá s redukcí podkožního a útrobního tuku, má pozitivní vliv na úpravu hladiny cholesterolu a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Je účinná také jako prevence a léčba cukrovky, protože během ketózy dochází ke snížení produkce inzulínu. Inzulín je zodpovědný za chutě na sladké, proto vás během ketózy nebude mlsná téměř vůbec trápit. Ketóza je skvělá také pro detoxikaci těla, protože během ní tělo spaluje a vylučuje usazené toxické látky.

 

Tou největší výhodou keto diety je fakt, že budete hubnout především tukové zásoby, zatímco svalová hmota zůstane zachována. Ketolátky štěpí převážně tukové tkáně a speciální proteinová jídla dodávají tělu dostatek bílkovin, které tvoří výživu svalů. Díky celkovému rozdělení keto diety na tři po sobě následující fáze, při kterých postupně zařazujete do jídelníčku „normální“ jídla, předcházíte jo-jo efektu. Při dlouhodobém dodržování zdravých stravovacích návyků dokážete nejen zhubnout, ale svou vysněnou váhu si také udržet.  

 

Bohužel se velmi často stává, že si lidé naordinují keto dietu „na vlastní pěst“ a pokouší se ji dodržovat v domácích podmínkách, avšak neodhadnout správné poměry složek potravin a nejen, že se do stavu ketózy nedostanou, zároveň nedodávají tělu všechny esenciální živiny. V některých případech dochází k nadměrné konzumaci bílkovin, což může vést k přetížení ledvin. Proto doporučujeme raději neriskovat vlastní zdraví a vyzkoušet dietní programy připravené na míru. Právě individualita našich dietních programů je klíčem k postavě snů – je totiž potřeba přihlédnout k pohlaví, věku, aktuální váze i cíli v hubnutí. To, co funguje vašim přátelům, nemusí fungovat i vám.