Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Fungují léky na hubnutí?

26. 10. 2021

Kouzelná pilulka, která zhubne za vás? Léky na hubnutí mohou přinášet krátkodobé výsledky, ale z dlouhodobého hlediska mohou nadělat více škody než užitku. Měly by proto sloužit jako krajní řešení a být konzultovány s odborným lékařem (obezitologie), pokud chcete zhubnout. Jediná cesta, jak udržitelně shodit nadbytečná kila, vede přes změnu jídelníčku a životního stylu. Pokud si vybudujete zdravé stravovací návyky, přidáte pohyb a budete dbát o své duševní zdraví, můžete se těšit z fit pocitu a dlouhodobě udržitelné váhy. Jaká je tedy pravda o lécích na hubnutí?

 

Preparáty na hubnutí se obecně řadí do dvou kategorií – volně prodejné doplňky stravy a léky na předpis. Volně prodejné léky na hubnutí většinou obsahují výtažky z rostlin a bylin, které mohou přispět při hubnoucím procesu. Bylinky na hubnutí zpravidla stimulují organismus, navozují pocity sytosti a potlačují pocity hladu, ale samy o sobě vám efektivně zhubnout nepomohou. Tyto byliny není vhodné užívat při keto dietě, protože mohou zpomalovat váhovou redukci a tím ovlivňovat proces hubnutí.

 

Druhou skupinou jsou léky na předpis, které by lékaři měli předepisovat pouze v krajních a extrémních případech, protože jejich užívání s sebou přináší řadu rizik. Tyto léky mají rozličnou škálu působení, jedna skupina léčiv může snižovat pocity hladu, další skupina může potlačovat pocity spojené s radostí z jídla. Při užívání těchto léků sice dochází k úbytku váhy, ale děje se tak cestou hladovění – jedna skupina z těchto léků je známá také jako „anorektika“. Při dlouhodobém hladovění nedostává tělo dostatek výživy pro správnou funkci organismu, ztrácí se také důležitá svalová hmota a celkově není tento proces hubnutí člověku prospěšný. Lékaři nedoporučují užívat léky na hubnutí dlouhodobě, nesou s sebou riziko závislosti. Jedním z mnoha negativních vedlejších efektů při dlouhodobém užívání zmiňovaných skupin léčiv může být celkové potlačení radosti a chuti do života, nebo naopak přívaly energie, pocity síly a velké výkonnosti, jako tomu bývá u látky fentermin, která je farmakologicky podobná amfetaminu. K dalším vedlejším efektům patří nespavost a v extrémních případech se lidé, kteří tyto léky na hubnutí užívali, setkali s toxickou (amfetaminovou) psychózou. Pro vysoké riziko těchto efektů se léky na hubnutí nedoporučují kombinovat s antidepresivy. Po vysazení léků dochází často také k abstinenčním příznakům a jo-jo efektu.

 

Co dělat, když opravdu chcete zhubnout a nevíte, jak na to? Lékaři pro efektivní hubnutí doporučují keto dietu, při které nedochází k hladovění, díky optimálnímu množství proteinů ve stravě neztrácíte při hubnutí svalovou hmotu, ale pouze tuky, a riziko jo-jo efektu je pozvolným návratem k normální stravě minimální. Během keto diety se navíc naučíte jíst pravidelně ve střídmých porcích a zlepšíte svůj pitný režim. K ruce vám navíc budou naši výživoví poradci, se kterými můžete průběh diety konzultovat.

Přečíst si o čajích a bylinkách na hubnutí