Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Fenomén zvaný ketóza. Co to je a jak díky ní zhubnu.

3. 1. 2023

Každý, kdo se zajímá o hubnutí, se už setkal s pojmem ketóza. Může se zdát, že je tento pojem zahalený tajemstvím a dostat se do něj je obtížné – opak je však pravda. Co to je a jak se dostanete do stavu ketózy?

Pojďme si v krátkosti říct, co ketóza vlastně je.

Ketóza doprovází přirozeně vývoj lidského rodu od nepaměti. Je to velmi chytrá adaptace těla na období, kdy v přírodě nedozrávalo ovoce a lidstvo nemělo přístup k dostatečným zdrojem sacharidů a ketóza tak byla přirozenou součástí našich biorytmů hlavně v zimních měsících.

Ketóza je tedy přirozený fyziologický stav a nastává při minimálním příjmu sacharidů.

Tělo pak energii získává ze svých tukových zásob. Při dodržení minimálního příjmu sacharidů se tělo dostane do stavu ketózy, ve kterém využívá svoji energetickou zásobu. Tedy štěpí vlastní tukové zásoby a vytváří ketolátky (ketony). Při tomto procesu se uvolňuje energie, které dorovnává denní příjem na požadovanou hodnotu, kterou tělo potřebuje.

Ve chvíli, kdy udržujete optimální příjem bílkovin, nedochází k úbytku svalové hmoty a tělo zpracovává podkožní i viscerální tuk, který obklopuje důležité orgány a jeho nadbytek představuje pro naše zdraví nebezpečí.

V ketóze tělo přirozeně snižuje hladinu cholesterolu a produkci inzulinu. To je hormon vylučovaný slinivkou břišní. Za normálních okolností štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Během ketózy byste hlad pociťovat neměli. Do ketózy se organismus obvykle dostane po 2– 4 dnech nízkosacharidového stravování.

Kdy a jak se dostanu do stavy ketózy?

Snížením sacharidů stravě se ketóza aktivuje a vznikají při ní ketolátky které, které slouží jako záložní zdroj energie.

Při správném poměru sacharidů, tuků a bílkovin ve stravě se do stavu ketózy dostanete už po 2 – 3 dnech keto diety. Ketóza pomáhá s redukcí podkožního a útrobního tuku, má pozitivní vliv na úpravu hladiny cholesterolu a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Je účinná také jako prevence a léčba cukrovky, protože během ketózy dochází ke snížení produkce inzulínu. Inzulín je zodpovědný za chutě na sladké, proto vás během ketózy nebude mlsná téměř vůbec trápit. Ketóza je skvělá také pro detoxikaci těla, protože během ní tělo spaluje a vylučuje usazené toxické látky.

Jak je to s cholesterolem v průběhu keto diety?

Cholesterol je látka nezbytná k správnému fungování organismu a je potřebný pro tvorbu hormonů, vitamínu D či buněčných membrán. Vytváří se v játrech a nachází se hlavně v živočišných produktech. Problém nastává, když máme v krvi zvýšenou hladinu "špatného" LDL cholesterolu, kdy vzniká vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. V krvi se nachází také "dobrý" HDL cholesterol, kterého je vhodné mít dostatek, protože má ochranný účinek.

Jak poznám, že se v ketóze nacházím?

Jedním z příznaků je sucho v ústech a acetonový dech. Důležité tedy je dodržovat dostatečný pitný režim. Dále můžete použít indikační papírky Ketophan, které se zbarví, pokud ketóza v těle úspěšně probíhá.

Co může stav ketózy ukončit?

Sacharidy jsou nejčastější příčinou proč se ketóza naruší nebo úplně přeruší. Nemusí se jednat jen o sladkosti, ale také o alkohol, pečivo a jiné sacharidové přílohy jako jsou brambory rýže těstoviny atd.

Proč na mě dieta nefunguje?

Jak už jsme zmiňovali výše, ketóza je přirozený fyziologický stav, proto při správném dodržování pravidel funguje opravdu na každého. Je možné, že redukce může probíhat pomaleji, pokud trpíte onemocněním štítné žlázy, cukrovkou nebo používáte pravidelně léčiva.

Pro koho není dieta vhodná?

Na druhou stranu ketogenní dieta má i svá úskalí. Samozřejmě, že existují jako v každé jiné dietě onemocnění, při kterých ketonová dieta není vhodná. Nedoporučuje se pro děti, mladistvé, těhotné či kojící matky. Veškeré kontraindikace diety si můžete projít ZDE.  

Je důležité podotknout, že pokud má klient nějaké onemocnění a chce držet proteinovou dietu, tak doporučujeme nejprve konzultovat držení s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná celou Vaši zdravotní anamnézu a být pod jeho odborným dohledem.

Pokud člověk do této skupiny nepatří a dodržuje zásady proteinové diety, může být keto dieta prokazatelně prospěšná pro organismus. Je ale třeba být obezřetný při výběru proteinové diety a vybrat si nutričně správně nastavený koncept a během diety se radit se zkušeným nutričním poradcem.

Související produkty