Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Alkohol při keto dietě. Můžete trošku, nebo máte zákaz?

29. 12. 2022

Co si dát k pití v dietě? Máte před sebou oslavy konce roku, rodinou sešlost, nebo třeba firemní párty a jste na dietě? Nevíte, jestli si můžete dát „aspoň skleničku“, nebo do sebe pro jistotu lít jenom nealko nápoje? Myslíte si, že nejlépe uděláte, když budete pít jenom vodu?

Na všechny tyhle otázky jsme se ptali naší skvělé dietní poradkyně Šárky.

Šárko, proč je vlastně alkohol při dietě nežádoucí?

Energetická hodnota alkoholu je přibližně 20 KJ na jeden gram. Jeho významným negativem je obsah tzv. prázdných kalorií. Tímto pojmem nejsou myšleny „nulové kalorie“, ale kalorie s nulovou tedy „prázdnou“ výživovou hodnotou.

Po požití je alkohol v těle metabolizován přednostně, až poté dochází k využití dalších nutrientů z potravy, čímž jejich spalování alkohol blokuje. Vlivem kalorické převahy v důsledku konzumace alkoholu je předpoklad, že se energie z potravy uloží ve formě tuku. Metabolismus tuků je navázán na játra, kde nejprve musí dojít o odbourání alkoholu, čímž se odloží spalování tuků.

Odbourávání alkoholu probíhá zejména v játrech, kdy velmi malé množství se vylučuje močí, plícemi a kůží. Podle množství konzumovaného alkoholu a jeho koncentrace v krvi je nastavena i jeho délka odbourávání, která se pohybuje v řádu několika hodin.

To je jediné riziko konzumace alkoholu v dietě, nebo jsou tu i další negativní faktory?

Samozřejmě jsou tu další. Mimo jiné třeba ztráta zábran a kontrol, dále podpora chuti k jídlu, což vede ke konzumaci nevhodných jídel bohatých na sacharidy a tuk. V důsledku toho vzniká nadprodukce hormonu inzulinu, který nadbytky glukózy v krvi proměňuje na tuky a urychluje jejich ukládání.

Následující den, většinou vlivem kocoviny, často odložíte plánované fyzické a sportovní aktivity. Den prožijete s velmi nízkým energetickým výdejem a přebytek energie z konzumace alkoholu z předchozího večera a noci nijak nezpracujete, čímž dochází k postupnému uložení nadbytečných kalorií do rezerv.

Proč je vlastně špatně pít alkohol právě v keto dietě? Nabourá nám alkohol ketózu? A co když mi i po alkoholu vychází stále aktivní test na ketolátky?

V rámci ketogenní diety při odbourávání alkoholu v játrech dochází k odložení štěpení vlastní tukové zásoby za tvorby ketolátek. Tím se redukční proces odsouvá až na období, kdy se játra zbaví toxinů z alkoholu a efektivní váhová redukce je tím pozastavena.

Při odbourávání alkoholu se v játrech acetaldehyd metabolizuje na vedlejší produkt acetát, což je jedna z forem ketonů. Při odbourávání alkoholu vznikají tak i „falešné“ ketony. Z tohoto důvodu po konzumaci alkoholu je stále aktivní i test na ketolátky, které již nepocházejí ze štěpení vaší tukové zásoby, nýbrž z alkoholu.

Nebudete-li v ketóze vlivem alkoholických nápojů, zastavíte tak tvorbu ketolátek a to buď vysokým příjmem sacharidů nebo oddálením tohoto procesu vlivem odbourávání alkoholu. Je pak pravděpodobné, že organismus potřebný energetický deficit začne využívat metabolizováním svalových vláken s následnému úbytkem svalové hmoty, což je v rámci udržení svalové hmoty v době diety nežádoucí.

Co tedy pít na oslavách a večírcích při dietě? Máme být jen ,“o vodě“, nebo si můžeme dát skleničku nějakého dobrého alkoholu?

Značně nevhodné jsou sacharidové alkoholické nápoje jako je např. pivo nebo sladké alkoholické koktejly obsahující jednoduché cukry, které tělo rychle využije pro dorovnání aktuálního energetického deficitu a nadbytek glukózy je pak přeměněn za pomoci hormonu inzulinu opět na tuk. Tedy v součtu stále ten samý princip, prostě přijímáme velké množství kalorií.

V dietě a na oslavě ani alkohol není tabu, i když jen velmi omezeně. Doporučujeme sáhnout po alkoholu s nižším obsahem sacharidů jako například suché víno, prosecco dry či nízko sacharidová piva v množství zhruba 2 dl. Naopak si zkuste přidat do skleničky s vodou plátek okurky, nebo bylinky. Můžete také zkusit svěží proteinový nápoj, který si snadno namícháte i v restauraci. Nebo zkuste nealkoholický koktejl, který si nechte namíchat bez cukru, nebo přídavku sirupů.

Nenechte se ale zlákat tzv. zero nápoji. Tedy nápoji bez obsahu cukru zato s přídavkem umělých sladidel. Sice po nich nepřiberete, ale sladidla podporují chuť k jídlu a zároveň poškozují naše vnitřní orgány včetně například střevního mikrobiomu. To si raději dejte střik z extra suchého Prosecca, přidejte led a ucucávejte v průběhu večera.

Názorné příklady energetické hodnoty alkoholických nápojů

Nápoj

Obsah alkoholu

Měrná jednotka

Energetická hodnota (na měrnou jednotku)

Energetická hodnota

(100 ml)

rum

35 %

0,04 l

339 kJ

848 kJ

tuzemák

40 %

0,04 l

369 kJ

922 kJ

vodka velký panák

40 %

0,04 l

370 kJ

926 kJ

whisky

40 %

0,04 l

418 kJ

1 046 kJ

vaječný likér

16 %

0,04 l

476 kJ

1 190 kJ

malé pivo 10°

3,5 %

0,33 l

511 kJ

155 kJ

smetanový likér

17 %

0,04 l

544 kJ

1 361 kJ

víno bílé polosuché

12 %

0,2 l

560 kJ

280 kJ

malé pivo 12°

5 %

0,33 l

653 kJ

198 kJ

velké pivo 10°

3,5 %

0,5 l

775 kJ

155 kJ

velké pivo 12°

5 %

0,5 l

990 kJ

198 kJ

 

Zdroj: https://www.pijsrozumem.cz/energeticka-hodnota-alkoholu/

V Prodietix dietě jsou alkoholické nápoje ve střídmé konzumaci povoleny od 2. fáze diety.

Víno:

Je možno konzumovat suché varianty od 2. fáze diety v množství 150 ml v četnosti 2x do týdne.

Prosecco (dry, extra dry), Bohemia sect (brut):

Je možno konzumovat od 2. fáze diety v množství 150 ml v četnosti 2x do týdne.

Pivo:

Je možná konzumace nízkosacharidové varianty jako je Gambrinus Dry nebo Staropramen Déčko v množství 150 ml v četnosti 2x do týdne.

Pozn.:

V rámci jednoho dne je povoleno buď víno, pivo nebo Prosecco a Bohemia sekt (brut), nikoliv jejich kombinace.

Děkujeme Šárce za její tipy a vám všem přejeme, abyste si oslavy užili bez stresu a zbytečných obav. Stresové hormony ovlivňují proces hubnutí, a tak se prostě dejte do klidu. Dali jste si pivo navíc? Inu počítejte s tím, že se hubnutí trošku zpomalí. Ale smích, radost a potěšení s přáteli za to stojí. Hlavně druhý den hodně pijte a vraťte se s dietou zpátky tam, kde jste skončili.

Tak CHEERS! SANTÉ! NA ZDRAVIE! NA ZDRAVÍ!

Související produkty