Svatomartinská husa s variantou keto knedlíků
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
Svatý Martin je tu a možná ho potkáme na bílém koni. K tomuto svátku neodmyslitelně patří husa s knedlíkem, kdy jsme pro vás v tento sváteční den připravili recept na vhodnou variantu i do diety.
Pro jednu porci normálního proteinového jídla v dietě (od 2. fáze) konzumujeme 75 g libového husího masa s polovinu porce knedlíku.
Co potřebujete:
Husa a zelí:
- husa (pro servírování vybereme libovolnou část husy zbavenou vrstvy tuku a kůže)
- 200 g jablek (od 3. fáze diety)
- 2 lžíce oleje
- hlávka červeného zelí
- 150 ml vody
- 3 lžíce vinného octa
- 2 lžičky čekankového sirupu
- pepř
- sůl
- kmín
Jak na to:
1. Husu si nasolte, okmínujte a do pekáče vložte nakrájená jablka.
2. Před pečením podlijte vodou a 2 lžícemi oleje a dejte péct do trouby rozehřáté na 120 °C.
3. Pečte podle potřeby 2 až 2,5 hodiny. Maso musí jít po upečení úplně od kosti.
4. Zelí nakrouháme najemno a vložíme do mísy, přidáme sůl a zelí pořádně promačkáme, aby se sůl dostala všude.
5. Smícháním se solí docílíme, že zelí změkne a pustí vodu.
6. Dáme do lednice na 2 hodiny odležet.
7. Poté si připravíme zálivku ze 150 ml vody, 2 lžiček čekankového sirupu, přibližně 3 lžic vinného octa a pepře.
8. Připravenou zálivkou salát prolijeme a zamícháme.
Prodietix proteinový knedlík (2 porce):
- 1 balení Prodietix omeleta
- 1 vyšlehaný bílek
- 1/3 lžičky jedlé sody
- sůl
- snítka pažitky
- 1 lžička oleje
Jak na to:
1. Obsah sáčku Prodietix omeleta s bylinkami smícháme s vodou, solí a nadrobno pokrájenou pažitkou tak, aby vznikla hustší hmota, do které zapracujeme vyšlehaný bílek.
2. Připravíme si hrneček, který lehce vymažeme rostlinným olejem a směs do něj vpravíme.
3. Následně ho vložíme do lázně s vodou a vaříme do doby, než se obsah nepromění na pevnou hmotu.
Knedlík z psyllia (2 porce):
- 2 vejce
- 3 lžičky psyllia
- 2 lžičky oleje
- sůl
- 1/3 lžičky jedlé sody
Jak na to:
1. Do hrnečku dáme všechny ingredience a směs důkladně vyšleháme šlehačem nebo vidličkou.
2. Vzniklou hmotu pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut. Jako alternativu lze využít mikrovlnnou troubu s ohřevem na 1 minutu při plném výkonu.