Masová sekaná



Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze

ingredience na 4 porce

  • 200 g hovězího zadního nebo roštěné
  • 250 g krůtího masa
  • 1 vejce
  • 100 g pórku
  • 100 g cukety
  • tymián (majoránka)
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

postup přípravy

Maso zbavíme blan a případně i kůže a pomeleme. Poku jej melete sami doma, můžete hovězí maso pomlet jemněji než maso krůtí. Pórek nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu bez slupky a semen nastrouháme na jemném struhadle. Zeleninu a maso dáme do mísy a přidáme ještě vejce tymián (sušeného cca 1,5 - 2 lžičky) nebo majoránku, sušený česnek, 1 lžici dijonské hořčice, pepř a vydatně osolíme. Všechny ingredience rukama řádně propracujeme a výslednou směs ještě pákrát celou vezmeme do rukou a hodíme do mísy - zbavíme se tak vzduchu ve směsi a sekaná tak bude lépe držet při sobě.

Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomaštěném plechu vytvarujeme šišku sekané, kterou potřeme rukama jednou lžící dijonské hořčice. Plech vložíme do trouby a pečeme 1 - 1,5 hodiny, dokud sekaná nezezlátne.

Pro odvážení jedné porce si celou výslednou sekanou zvážíme a jako jednu porci si ukrojíme 1/4 celkové váhy. I když by Vás dle Vašeho názoru zasitilo menší množství, neubírejte si. Důležité je, aby tělo dostalo v porci tolik bílkovin, kolik má.

Jako přílohu k sekané můžete podávat kysané zelí nebo například celerové hranolky.