Masová sekaná
Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze
ingredience na 4 porce
- 200 g hovězího zadního nebo roštěné
- 250 g krůtího masa
- 1 vejce
- 100 g pórku
- 100 g cukety
- tymián (majoránka)
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice (neslazené)
- sůl
- pepř
- olivový olej
postup přípravy
Maso zbavíme blan a případně i kůže a pomeleme. Poku jej melete sami doma, můžete hovězí maso pomlet jemněji než maso krůtí. Pórek nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu bez slupky a semen nastrouháme na jemném struhadle. Zeleninu a maso dáme do mísy a přidáme ještě vejce tymián (sušeného cca 1,5 - 2 lžičky) nebo majoránku, sušený česnek, 1 lžici dijonské hořčice, pepř a vydatně osolíme. Všechny ingredience rukama řádně propracujeme a výslednou směs ještě pákrát celou vezmeme do rukou a hodíme do mísy - zbavíme se tak vzduchu ve směsi a sekaná tak bude lépe držet při sobě.
Troubu předehřejeme na 180° C. Na pomaštěném plechu vytvarujeme šišku sekané, kterou potřeme rukama jednou lžící dijonské hořčice. Plech vložíme do trouby a pečeme 1 - 1,5 hodiny, dokud sekaná nezezlátne.
Pro odvážení jedné porce si celou výslednou sekanou zvážíme a jako jednu porci si ukrojíme 1/4 celkové váhy. I když by Vás dle Vašeho názoru zasitilo menší množství, neubírejte si. Důležité je, aby tělo dostalo v porci tolik bílkovin, kolik má.
Jako přílohu k sekané můžete podávat kysané zelí nebo například celerové hranolky.
Online kalkulačka
Spočítejte si Váš dietní program