Bazalkové pesto



Recept je vhodný pro: 3. fáze

ingredience

  • hrst bazalkových lístků
  • lžíce piniových oříšků (můžeme použít i dostupnější kešu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl

postup přípravy

Nejvhodnější je pesto připravovat v hmoždíři, i když to zabere více času. Jako první vložíme do hmoždíře lístky bazalky a větší špetku soli (lépe použít hrubozrnou). Společně třeme po stěnách hmoždíře, až se vytvoří hladká pasta. Poté postupně za stálého tření přiléváme olej. Jako poslední přidejte česnek a oříšky. a opět rozmělněte. Pokud nebudete pesto konzumovat hned je dobré jej zakápnout pár kapkami citronové šťávy.

Pro přípravu pesta můžete použít i mixér. V tomto případě vložte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Jen dejte pozor, aby jste nemixovali moc dlouho, směs by se přehřála a mohla by změnit chuť.

Připravené pesto se hodí místo omáčky k různým druhům steaků nebo i k našim cuketovým nudllím.