Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Keto, ketogenní dieta, ketóza. Vyznáte se v tom?

5. 6. 2023

O ketonové dietě jste už určitě slyšeli. Pokud se zajímáte o zdravé stravování a trendy ve výživě, víte o ní alespoň něco. Její účinky si vynachvaluje mnoho známých osobností a doporučuje ji stále více lékařů a zdravotníků. Jaká je ale realita? Pomůže vám keto dieta dlouhodobě zhubnout a dodá vašemu tělu všechno, co potřebuje? Její podstata spočívá ve výrazné redukci sacharidů, kdy se tělo dostává do tvz. ketózy. Kromě přínosu v podobě rychlého hubnutí má ketóza i další výhody pro lidské zdraví, například snížení četnosti epileptických záchvatů u dětí. Podívejte se na pár tvrzení, která vám pomohou v lepší orientaci.

Je třeba vyřadit všechno sladké!

Není to tak úplně pravda. Tělo sacharidy potřebuje, ale i to má svá omezení. Chcete-li velmi rychle zhubnout, nepomůže vám jen samotné vyřazení sladkostí. Je to však jeden z potřebných kroků vedoucích ke snížení váhy a dosažení vysněné postavy. Je to jednoduchá rovnice, kterou nelze obejít. Rozhodně byste ale neměli hladovět nebo bez přemýšlení striktně omezit svůj dosavadní jídelníček. Jediné, čeho byste možná dosáhli, je zpomalení metabolismu, případně návštěvu obávaného jojo efektu. Chcete-li tomuto nechtěnému kamarádovi dát sbohem ještě předtím, než se zjeví a nadělá s vaším tělem paseku, musíte přepnout organismus do ketózy. Chcete-li organismus přepnout do ketózy, musíte jíst méně než 50 gramů sacharidů denně. U některých lidí je dokonce třeba snížit denní příjem sacharidů až k hranici 20 mg denně, aby se tělo přeplo na odbourávání tuků. Vždy ale záleží na jednotlivcích. Pokud si ale nevíte rady, svěřte se do rukou výživového odborníka, který vám dietní program bez problému sestaví podle vašich potřeb.

Ohrožuju své zdraví

Pro běžného člověka, který se výživou nezabývá, je třeba vybrat odborně sestavenou ketonovou dietu, složenou z potravin určených právě pro tento druh stravování. Tyto potraviny obsahují vše potřebné, jako je optimální množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Neohrozíte tak své zdraví nesprávně sestavenou dietou a máte jistotu, že se výsledek dostaví. Kromě toho může keto dieta pomoci také při zdravotních problémech, jako je epilepsie, neurologické problémy, cukrovka druhého typu, onemocnění srdce v důsledku příznivého vlivu keto diety na hladinu cholesterolu i na krevní tlak. Na druhé straně můžete při ketóze pociťovat žaludeční nevolnost, bolesti hlavy (keto chřipka), únavu, dokonce zápach z úst, zácpu či dehydrataci. Proto je velmi důležité u tohoto typu stravování, abyste dodržovali dostatečný přísun tekutin. Ketóza přináší tělu výhody, které stojí za to. Ovšem dříve, než se do ketogenní diety pustíte, zajistěte si co nejvíce informací, dbejte na správné sestavení jídelníčku a berte v úvahu i případná rizika. Mezi pozitiva ketózy patří snížení příjmu sacharidů pod hranici, kdy se metabolismus přepíná na ketolátky, může mít pozitivní vliv na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jakými jsou hladina triglyceridů v krvi, celkový cholesterol a HDL cholesterol, zároveň může ketogenní dieta u některých diabetiků zlepšit citlivost na inzulín a existují i určité důkazy o tom, že ketóza a ketogenní dieta mohou přispívat ke zmírnění projevů akné.

Během diety budu hladovět

Pokud nyní uvažujete nad tím, že byste keto dietu vyzkoušeli, zamyslete se nad svým aktuálním zdravotním stavem a zvyklostmi. Jak už bylo dříve zmíněno, základem keto diety je nízký příjem sacharidů. Někomu to nedělá problémy, ale někdo bez dostatku cukru v krvi prostě fungovat nemůže. Velkou výhodou ketonové diety je, že nejste hladoví a pociťujete dostatek energie. Všichni chceme znát nejrychlejší způsob, jak dosáhnout ketózy. Pokud upřednostníte rychlé řešení, riskujete jako reakci vašeho těla pocit hladu, budete se cítit hrozně a nakonec v tomto způsobu stravování selžete. Pokud je váš příjem sacharidů příliš vysoký, výroba ketonů se přeruší a vy se ocitnete mimo ketózu. Pokud nejste v ketóze, budete potřebovat asi 120 gramů sacharidů, aby váš mozek a tělo byly správně zásobeny. Snažte se nestagnovat v zóně 30 – 120 gramů, protože byste si rapidně krátili ketony i sacharidy, což vás může posunout přímo do režimu hladovění. Jakmile jste adaptováni na tuky, můžete poté začít snižovat kalorie, aniž by váš mozek podléhal panice a vyvolával hladové reakce.

Nebudu vědět, kolik čeho si mám dát a v jakém pořadí

Pokud se rozhodnete pro Prodietix jídla, která jsou sestavena přesně podle principů keto diety, rozhodně nebudete litovat. Porce jsou totiž jednotlivě baleny, nemusíte pracně měřit jejich množství ani kontrolovat, zda jste to už náhodou neprošvihli. Každé jídlo dne má své balení, takže se nemůžete splést. V kuchyni strávíte maximálně dvě minuty a někdy tam ani nepáchnete. Stačí vám jen shaker nebo nádoba, kde si porci smícháte. Například, pokud si z široké nabídky vyberete proteinové tyčinky, koktejly nebo smoothies. Jídla Prodietix lze měnit, kombinovat, podle toho, ve které fázi diety se nacházíte. V jednotlivých fázích diety zjistíte, které povolené potraviny a zeleninu můžete konzumovat. Vyzkoušejte si připravit jídlo předem, abyste předešli náletům na ledničku. Naučíte se tak pravidelně a zdravě stravovat. Časem si na nový styl vaření zvyknete a naučíte se správně kombinovat. Samozřejmě můžete zůstat i u jídel Prodietix, ale doplníte je běžnou stravou. Vše s mírou a hlavně, kontrolujte si nutriční hodnoty jídel a nezapomínejte na čerstvou zeleninu, ořechy a semínka. Pokud potřebujete inspiraci, podívejte se na naše recepty.

Na konec tedy můžeme říci, že ketóza je pro zdravé lidi bezpečná, ale možná nebude vyhovovat každému. Nejdůležitější stejně je, abyste poslouchali své tělo.