Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Cvičení a dieta. Dá se kombinovat a jak?

12. 10. 2023

Břišní tuk obecně trápí nejen muže, ale i ženy. Zejména typ postavy "jablko", který má v našich zeměpisných šířkách největší zastoupení. Lidé s touto tělesnou konstitucí přibírají nejvíce právě v oblasti pasu. Vzhledem k tomu, že tuk v oblasti břicha je v porovnání s ostatními částmi těla nejhustší, je důležité vědět, jak ho opravdu účinně odstranit.

To se však netýká pouze břicha, ale i dalších "problémových" partií. Bez změny jídelníčku to opravdu nepůjde, ale rozhodně nevynechávejte cvičení. Základní fakta jsou všem obecně známá - příjem tekutin, zdravá strava, pravidelný pohyb.  S přibývajícími léty je naše tělo stále úspornější a energetické nároky stravy se neustále snižují. Je tu ještě jeden důležitý faktor, a tím je pohlaví. Něžné pohlaví následující slova nepotěší, ale ženské tělo má opravdu jiné energetické nároky a s přibývajícím věkem je potřeba příjmu kalorií znatelně nižší než u mužů. Pokud tedy nechceme cvičit, musíme změnit své stravovací návyky.

Cvičení během keto diety

Cvičení a hubnutí jdou ruku v ruce s výživou. Stanovení vysokých cílů a spousta omezení jsou z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Lepší je dělat malé, postupné kroky a přidávat další. Někteří lidé však tvrdí, že samotné cvičení nemá na hubnutí žádný vliv. Vyšší energetický výdej zvyšuje pocit hladu a ve skutečnosti sníte více, než během cvičení spálíte.

Může tedy cvičení skutečně pomoci při hubnutí?

Především je třeba říci, že neexistuje žádná zázračná pilulka, díky které byste ztratili tuk jen na určité části těla. Hubnutí je komplexní proces, který zahrnuje změnu stravovacích i pohybových návyků. Jakákoli forma cvičení během keto diety je v pořádku.  Samozřejmě všeho s mírou a s přihlédnutím ke svému zdravotnímu stavu i návykům. Pokud jste cvičili před dietou, klidně v tom pokračujte. Pokud však teprve začínáte, počkejte, až se ketóza dostaví, a pak uvidíte, jak se vám bude dařit.

Začněte však s mírným tempem a nepřehánějte to. Porovnáme-li dietu a cvičení, změna jídelníčku má na hubnutí podstatně větší vliv než cvičení. Z dlouhodobého hlediska je nejúčinnější kombinace obojího - zdravé stravy a fyzické aktivity. Vliv cvičení na hubnutí nebo přibírání na váze se u jednotlivých osob liší. Přestože většina aktivních lidí dlouhodobě hubne, jsou lidé, jejichž váha se nepohne a někteří dokonce přiberou. Ti, kterých je většina, však přibírají svaly, nikoliv tuk.

Velký vliv na hubnutí má také stres. Nestresujte se, věřte si, cvičte, pokud můžete. Po cvičení se budete cítit mnohem lépe. Hormon štěstí, který se při cvičení uvolňuje, se o to postará. Těšte se na to, až si pohodlně zapnete kalhoty, které už dlouho leží na dně skříně.

Ukládání tuku

Cviky, které se zaměřují pouze na určitou svalovou partii, rozhodně nefungují. Ve skutečnosti cvičení samo o sobě vůbec nezpůsobuje úbytek hmotnosti, což potvrzuje řada výzkumů.

Ani samotné cvičení nezaručí úbytek hmotnosti. To však neznamená, že byste neměli cvičit. I s ukládáním tuků je to tak, že je neukládáte jen na jednom místě. Možná máte některé oblasti, kde vám genetika nadělila více tuku, ale celkově platí, že když přibíráte, přibíráte tuk všude. Totéž platí pro spalování tuků, takže když cvičíte, spalujete tuk celkově odevšad. Hubnutí není nějaká složitá jaderná fyzika. Příjem energie je tím hlavním, co ovlivňuje kolik vážíte. Jakékoli jídlo, které sníte, znamená příjem energie, a tedy možnost přibírání na váze. Na hmotnosti ve skutečnosti tolik nezáleží. Menší váha neznamená, že budete vypadat lépe. To je chyba, které se dopouštíme zejména my ženy. Pravdou je, že můžete vypadat atraktivně i při stejné váze, pokud se vám podaří spálit tuk a místo něj nabrat svaly.

 

Několik důležitých bodů na závěr:

  • strava s dostatkem bílkovin je lepší pro budování svalové hmoty (dostatek neznamená přejídání se bílkovinami). Pokud nevíte, jak na to, obraťte se na výživového poradce Prodietix ,
  • dostatek bílkovin pomáhá udržet svalovou hmotu během kalorického deficitu,
  • strava s vysokým obsahem bílkovin pomáhá spalovat tuk (včetně problémových partií na břiše),
  • bílkoviny jsou sytější než sacharidy,
  • bílkoviny jsou velmi důležité pro regeneraci svalů (zejména u lidí, kteří intenzivně cvičí).

Ne nadarmo se říká, že hubnutí je z 80 % strava a z 20 % cvičení. Pokud je váš jídelníček špatný a nehodláte se vzdát velkého množství sladkostí, slazení a přejídání, žádné cvičení vám v hubnutí nepomůže.