3. fáze ketodiety - Fixace

Poslední fáze dietního programu – fixace. Poměr sacharidů v jídle se zvyšuje. Další proteinové jídlo nahrazujete běžným jídlem z povolených surovin. Jestli jste měli 5 proteinových jídel v 1. fázi, ve 3. fázi už máte jen 3. Na výběr je z rozsáhlejšího seznamu surovin a postupně přidáváte také ovoce a mini přílohy – rýži, brambory, luštěniny apod. Rozšířil se i seznam povolené zeleniny. Určitě dodržujte doporučené dávky a ponechte vyšší podíl zeleniny ve vaší stravě. Pořád dostatečně pijte. Děláte svému tělu neuvěřitelnou službu. A věřte, že se vám to vrátí v podobě větší energie, lepšího spánku, kvality kůže, vlasů a nehtů.

Seznam povolené zeleniny pro ketodietu

Zeleninu si dopřávejte. Je dokonalým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek. Množství zeleniny na den je limitováno velikostí dietního programu. Začali jste s programem S? Pak si užijte 300–500 g zeleniny denně. Pokud jste vybrali program M, vaše denní množství je 500–750 g. U programu L si dopřejte 750–1 000 g zeleniny denně. Minimální množství je 300 g za den.

  • ředkvičky
  • špenát
  • salátová okurka
  • bílá paprika
  • chřest
  • celer
  • cuketa
  • lilek
  • květák
  • ředkev
  • salát – všechny druhy (rukola, polníček, ledový salát aj.)
  • zelí (bílé, červené, pak choi, pekingské, brukev čínská)
  • bylinky – všechny druhy
  • houby čerstvé, mražené nebo sušené (do 200 g denně)

Zelenina v omezeném množství

  • řepa červená (½ ks denně)
  • menší cibule (1 ks denně)
  • česnek (2 stroužky denně)
  • dýně (150 g denně)
  • paprika (1 ks denně)
  • rajče keříkové (1 ks denně)
  • cherry rajče (5 ks denně)
  • sójové klíčky (50 g denně)
  • mungo klíčky (50 g denně)
  • olivy zelené (5 ks denně)
  • fazolové lusky (100 g denně)
  • nakládané okurky DIA (100 g denně)
  • kedlubna (150 g denně)
  • brokolice (150 g denně)
  • kysané zelí bez cukru (300 g denně)

Zeleninu můžete používat i jako sacharidové mini přílohy. Je povoleno 3 lžíce hrášku, mrkve, kukuřice nebo petržele denně.

Ovoce

  • borůvky (100 g denně)
  • maliny (100 g denně)
  • jahody (100 g denně)
  • avokádo (1 ks denně)

Ořechy

  • pekanové (30 g denně)
  • vlašské (30 g denně)
  • lískové (30 g denně)
  • mandle (30 g denně)
  • konopná (30 g denně)
  • mák (30 g denně)
  • sezamová (30 g denně)

Seznam bílkovinových surovin

Suroviny lze kombinovat (např. 30 g sýra a 1 vejce = 1 proteinové jídlo). Množství je na 1 porci v syrovém stavu.

  • candát (150 g)
  • cejn (150 g)
  • drůbeží játra (100 g)
  • halibut (100 g)
  • hermelín Figura (100 g)
  • hovězí játra (100 g)
  • jogurt bílý (140 g)
  • kalamáry (100 g)
  • kapr (150 g)
  • krabí maso (100 g)
  • krevety (120 g)
  • krůtí/kuřecí maso bez kůže (150 g)
  • zvěřina (100 g)
  • hovězí maso (100 g)
  • losos (150 g)
  • mořský ďas (150 g)
  • mořský vlk (120 g)
  • mozzarella light (100 g)
  • pangasius (120 g)
  • parmezán (10 g)
  • platýz (150 g)
  • pstruh (150 g)
  • ricotta (150 g)
  • Skyr natur (140 g)
  • šmakoun (120 g)
  • šunka min. 95 % masa (100 g)
  • sýr cottage (150 g)
  • sýr ementálského typu – max. 30 % (60 g)
  • telecí maso (100 g)
  • tofu natural (100 g)
  • treska (150 g)
  • tuňák ve vlastní šťávě (100 g)
  • tvarůžky (100 g)
  • vejce (2 ks)
  • tvaroh nízkotučný (150 g)
  • žervé (150 g)

Sacharidové mini přílohy

  • pohanka (30 g)
  • luštěniny (30 g)
  • brambory (100 g)
  • batáty (100 g)
  • topinambur (100 g)
  • konjak (130 g)

Ořechy a semena

  • pekanové
  • vlašské
  • lískové
  • mandle
  • konopná
  • mák
  • sezamová

Usnadnili jsme vám práci – recepty najdete na webu. Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.