Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Jóga na hubnutí

3. 1. 2021

Jóga je poslední dobou velkým hitem. Je skvělým cvičením v každém věku, nezatěžuje klouby, přispívá k duševní rovnováze a harmonii. I přesto, že jóga není považována za aerobní cvičení, jogíni a jogínky mají krásné postavy. Jejich pružná svalnatá těla jsou záviděníhodná. Jak je to možné?

 

Jóga je skvělé cvičení pro vytvarování těla a posílení hlubokého stabilizačního systému. Je oblíbená i proto, že působí blahodárně na centrální nervový systém. K józe můžete přistupovat několika způsoby - využít pouze její pohybovou část a cvičení, nebo ji vzít jako komplexní přístup k životu a vyzkoušet také uklidňující dýchaní, meditace a stravování. Jógová strava je lehká, zdravá a vyrovnaná. Patří k ní dostatek zeleniny a tekutin. Pokud chcete pomocí jógy zhubnout, doporučujeme vyzkoušet keto recepty či rovnou celý keto dietní program. Keto dieta vás naučí jíst pravidelně v malých porcích a nebudete zapomínat na zeleninu s olivovým olejem, který je důležitou součástí jógového jídelníčku. Keto dieta vám pomůže se odlehčit, zbavit se tuků a nastartovat proces k vytoužené postavě.

 

Jaká jóga je vhodná během keto diety? V první a druhé fázi keto dietního programu je vhodné vybírat lehčí a jednodušší typy jógy, například hatha či vinyasa. Od třetí fáze můžete vyzkoušet náročnější ashtangu. Vždy je dobré sledovat reakci vašeho těla na cvičení během keto diety a svůj stav konzultovat s výživovým poradcem, který vám doporučí vhodný pohyb.  

 

Říká se, že tajemstvím úspěšného hubnutí při józe je uvolnění energetických drah v těle, díky čemuž se nastartuje dlouhodobé spalování tuků. Důležité je také propojení těla a mysli - právě „uvolnění“ bloků v hlavě a správné nastavení vašich cílů vám pomůže vytrvat a doslova „uvolnit“ zadržovaný tuk v těle. Účelem meditací a dechových cvičení je přinést do vašeho života klid, uvolnění a zbavit se stresu. Už pravidelná desetiminutová meditace přináší větší koncentraci, dokáže „osvěžit“ zavalený mozek a pomoct s lepší výkonností.

 

Mezi další benefity jógy patří prohloubení dechu a větší výdrž při zátěži, posílení středu těla, podpora zažívání a zlepšení funkce řady orgánů. Pravidelné cvičení snižuje hladinu hormonu stresu (kortizol) a zvyšuje hladinu hormonu spánku (melatonin). K oblíbeným náročnějším druhům jógy patří bikram, hot jóga neboli jóga v teple. Na hubnutí je skvělá také rychlá power jóga. Pokud vás trápí bolesti kloubů nebo oceníte, když vás bude při cvičení něco nadnášet, vyzkoušejte jógu ve vodě. Letním hitem se stala SUP jóga (Stand Up Paddling Yoga, Paddle Yoga) – jóga na nafukovacích plovacích prknech paddleboard. Při balancování na nestabilním prkně si na vodní hladině užijete spoustu legrace. Namožené svaly vám o sobě dají vědět na druhý den. Díky józe můžete dokonce „vyrůst“! K rozmáhajícím se druhům jógy patří vzdušná, aero či jóga v šátcích, při které se používají velké šátky, sítě či hamaky. Tento druh jógy využívá sílu gravitace a při vyvěšení dochází k většímu protažení a uvolnění ztuhlého krku a páteře. Díky tomu se mohou obratle znovu narovnat. Některé dlouholeté cvičenkyně říkají, že díky tomu „povyrostly“ až o tři centimetry.

 

Jak s jógou začít? Vyzkoušejte různé druhy a vyberte si ten, který je vám nejbližší. Klíčem k hubnutí je pravidelnost v kombinaci s vyrovnanou stravou. Jógu zvládne opravdu každý, problémem není věk ani váha. Ale pozor, jednotlivé cviky je nutné provádět správně. Nesprávné pohyby mohou přetížit některou část těla. Je proto lepší začít s instruktorem jógy, případně mít při cvičení vedle sebe zrcadlo, ve kterém můžete správné provádění pozic kontrolovat.