Vážení zákazníci, jaro je tu a s ním i 30% sleva na všechny dietní programy. Buďte ve formě s příchodem jara! 

Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Jak zhubnout po porodu

29. 1. 2021

Kila po porodu sužují nejednu maminku. Pokud jste se doteď trápila nefungujícími dietami, po kterých jste nabrala ještě víc, než jste měla předtím, nezoufejte. Poradíme vám, jak s kily jednou provždy zatočit a ještě k tomu získat dostatek energie na dovádění s dětmi.

Proč se kila usazují?

Během těhotenství a po porodu prochází tělo velkými váhovými změnami a hormonálními výkyvy. K tomu se přidá náročná péče o miminko, spánkový deficit a nedostatek času na péči sama o sebe. Tuková zásoba, která se během těhotenství utvořila, v těle zůstane a je těžké se jí zbavit.  Ženské tělo je od přírody nastavené na větší objem tuku než tělo mužské, při normálních hodnotách mají ženy o 5 - 10 % tuku víc než muži. Ať chceme, nebo ne, tuk je pro správný vývoj plodu během těhotenství a následného kojení miminka nezbytný a tělo ženy se ukládáním tuku připravuje na případná období nedostatků. Tento obranný mechanismus lze správným jídelníčkem využít v náš prospěch.

 

Přemýšlíte, jak zhubnout zdravě a rychle? Odpovědí je „ketóza“ – přirozený stav organismu, který spaluje tuky a lze ho v těle navodit zvýšením příjmu bílkovin a snížením sacharidů ve stravě. Tento důmyslný způsob ochrany organismu zůstal v těle zakódovaný po našich předcích, kterým v určitých obdobích, například během zimy, scházelo dostatečné množství sacharidů. Při ketóze se v těle vytváří „ketolátky“, které slouží jako primární zdroj energie a zcela nahradí energii ze sacharidů. Díky tomuto procesu začne tělo hubnout své tukové zásoby, ale neztrácí na svalové hmotě, což je pro zdravé hubnutí velmi důležité.

 

Dieta bez hladovění

Keto dieta, kterou pro vynikající výsledky a šetrnost k organismu doporučují i lékaři, kombinuje pravidelnost v jídlech, dostatečný pitný režim a vyvážený poměr potravin. Pro maminky jsou ideální dietní programy včetně připravených jídel, které ušetří čas a jsou plnohodnotným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek. Keto jídla vypadají a chutnají stejně jako jídla „normální“, ale jejich složení je speciálně navržené tak, aby se po několika dnech diety nastartovala ketóza a podkožní tuk se přeměnil na zdroj energie. Během ketózy získáte více energie, zlepší se vám nálada a nebudou vás trápit chutě.

 

 

Sport s dětmi

Ne každá maminka má čas a energii věnovat se aktivnímu sportu. Ke zrychlení metabolismu vám pomohou pravidelné procházky s kočárkem, v teplejších měsících můžete ke kočárku vzít také in-line brusle. Není pravda, že byste mohly sportovat pouze bez dětí. Zkuste si doma pustit oblíbenou hudbu a zatančit si. Děti pohyb milují a uvidíte, že se k vám rády přidají. Pokud je do cvičení zapojíte a budete je k pohybu zdravě motivovat, získáte skvělého parťáka, se kterým se pobavíte. Zdravým vztahem k pohybu dáte svým dětem skvělou průpravu do budoucnosti.

 

Upozornění pro těhotné a kojící ženy

Těhotným ženám a kojícím maminkám keto dietu nedoporučujeme. Pro správný vývoj plodu a tvorbu mateřského mléka je důležitá plnohodnotná strava včetně sacharidů a tuků, které zajišťují potřebný komplex živin pro správný vývoj dítěte a vaše zdraví. Kojení je pro matku jedním z největších benefitů, který může svému dítěti poskytnout, není ho proto vhodné kvůli dietě přerušovat.

Při proteinové dietě rozkládá tělo podkožní tuky a používá je jako náhradu primárního zdroje energie (sacharidů), proto je obsah sacharidů a tuků v keto jídlech nízký. Po přirozeném ukončení kojení doporučujeme počkat 3 - 6 měsíců, během kterých dojde k vyrovnání hormonálních výkyvů, až poté s dietou začít.