Vývar je základ!



Recept je vhodný pro: 1. fáze, 2. fáze, 3. fáze

Ingredience na 1,5 l vývaru:

  • skelet z jednoho kuřete (lze i z upečeného) zbavený tuku, masa a kůže
  • 1 cibule
  • půl celeru bulvy
  • polovina pórku
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • jakékoliv další zbytky povolené zeleniny (košťál z brokolice nebo květáku atd.)
  • hrst listů libečku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • sůl

Do hrnce nalejeme 2 litry studené vody. Postupně vložíme omytou cibuli i se slupkou a ostatní omytou zeleninu. Pokud máte rádi výraznou chuť zeleniny ve vývaru, nakrájíme ji na menší kousky. Čím menší kousky, tím bude chuť zeleniny výraznější. Přidáme také všechny uvedené bylinky a přivedeme k varu. Poté do hrnce vložíme kuřecí skelet a jak již bylo uvedeno, můžeme použít i skelet z pečeného kuřete. Mírně osolíme. Vaříme na mírném ohni nejméně 1,5 hodiny. Po uvaření slejeme do čistého hrnce. Pokud tvoří vývar hodně mastných ok na hladině, schladíme ho a sraženou mastnotu z povrchu posbíráme. Tento základní vývar můžeme použít jak pro přípravu proteinových jídel, tak jako základ pro přípravu zeleninových jídel. Skvěle se například hodí na jakoukoliv zeleninovou polévku, kterou připravíme pouze vložením nakrájené povolené zeleniny do vývaru.