Telecí steak



Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze

ingredience na 1 porci

  • 100 g telecího masa na steak (roštěnec nebo kýta)
  • snítka rozmarýnu
  • lžíce za studena lisovaného slunečnicového nebo olivového oleje
  • sůl
  • pepř

postup přípravy

Maso zbavte všech šlach a případně i zbytku tuku na okrajích. Osolte, opepřete, potřete olejem a přidejte rozmarýn z obou stran masa (snítku rozdělte napůl, ale neotrhávejte jehličky ze stonku). Spolu s rozmarýnem nechte v lednici odležet - ideálně přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Půl hodiny před přípravou maso vyjměte z lednice, v době přípravy by mělo mít pokojovou teplotu. Opečte zprudka již bez rozmarýnu na pánvi s kapkou oleje. Propečenost záleží na teplotě masa před pečením i na samotné tloušťce masa. Pro středně propečený steak o výšce asi 1,5 cm zvolte pečení přibližne 2 minuty z každé strany. Po vyjmutí z pánve steak přikryjte a nechte pár minut odpočinout.

Ke steaku můžete podávat zeleninu nebo například dýňové pyré.

Od třetí fáze jej skvěle doplní dušená mrkev.