Kapustové listy plněné mletým masem



Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze

ingredience na 2 porce

  • 6 listů kapusty
  • 200 g mletého telecího masa
  • 1 vejce
  • 150 g cukety
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml hovězího vývaru bez tuku nebo vody
  • olivový olej

postup přípravy

Nejdříve připravíme listy kapusty. Z růžice pak sundejte 6 stále velkých světlejších listů, kterým odřízněte dřevnatý řapík. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní připravené kapustové listy a asi 1–2 minuty vařte, aby listy byly poloměkké. Ty pak vyjměte a propláchněte studenou vodou.

V míse smíchejte mleté maso, vejce, najemno nastrouhanou cuketu, sůl, pepř a větší špetku muškátového oříšku. Kapustovým listům paličkou na maso natlučte silný střed pokud jej mají. Směs rozdělte na 6 dílů a do každého listu lžící dávejte doprostřed náplň, ze které vytvarujte váleček. Kraje listu přehněte přes maso a potom sviňte do závitku. Závitky převažte kouskem bílé nitě nebo kuchyňským provázkem.

Pekáč vymažte trochou oleje, závitky do něj narovnejte, podlijte vývarem nebo vodou a vložte přikryté poklicí do trouby vyhřáté na 190° C. Maso duste v troubě asi 30 minut. Po upečení vyjměte z trouby a šťávu z masa v rendlíku zredukujte tak, aby měla ve výsledku přibližně 200 ml. Šťávu dosolte a dopepřete a vložte do ní závitky.

Jako příloha se skvěle hodí dýňové pyré.