Hovězí steak s fazolkami



Recept je vhodný pro: 2. fáze, 3. fáze

ingredience na 1 porci

  • 100 g hovězího libového masa na steak (roštěnec nebo zadní)
  • lžíce za studena lisovaného slunečnicového nebo olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 150 g zelených fazolek (mohou být i mražené)

postup přípravy

Maso zbavte všech šlach a případně i zbytku tuku na okrajích. Osolte, opepřete a potřete olejem. Nechte v lednici odležet - ideálně přes noc nebo alespoň 2 hodiny. Půl hodiny před přípravou maso vyjměte z lednice, v době přípravy by mělo mít pokojovou teplotu. Opečte zprudka na pánvi s kapkou oleje. Propečenost záleží na teplotě masa před pečením i na samotné tloušťce masa. Pro středně propečený steak o výšce asi 1,5 cm zvolte pečení přibližne 2 minuty z každé strany. Po vyjmutí z pánve steak přikryjte a nechte pár minut odpočinout.

Pokud pro přípravu fazolek použijeme fazolky čerstvé, musíme nejdříve okrájet tužší konce. Poté ať už čerstvé nebo i mražené fazolky vložíme do hrnce s vroucí vodou a povaříme 3 - 5 minut. Poté slijeme a prudce schladíme pod studenou tekoucí vodou. Necháme okapat. Před samotným podáváním už jen krátce orestujeme na pánvi se lžící olivového oleje, osolíme a opepříme.

Ve 3. fázi je vhodné tento recept doplnit o přílohu - například v podobě dvou vařených brambor.