Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Štědrovečerní večeře: Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě

15. 12. 2021

Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě

Co na to potřebujete:

filé z lososa 200g

30 g mletých mandlí

30 g mletých vlašských ořechů

40 g strouhaného parmazánu

2 lžíce nasekané petržele

1 lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno

2 lžíce nasekané bazalky

30 g rozpuštěného másla

sůl a pepř

 

 

 

 

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.

Filet lososa položte na plech a připravte si bylinkovou krustu. V misce smíchejte mandle, vlašské ořechy, parmazán a nasekané bylinky. Přidejte rozpuštěné máslo, půl lžičky soli a čtvrt pepře a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a obalily v másle.

 

Bylinkovou krustu navrstvěte na filet a vložte do trouby. Nechte péct 12-15 minut, dokud nebude ryba propečená, ale snažte se jí zbytečně nepřesušit.

 

Recept je vhodný od 3.fáze.

 

 

TIP: K rybě se skvěle hodí tento lehký salátek, který si můžete dopřát už od 1.fáze.

 

Celerový salát

co na to:

300 g celeru (bulvy)

4 řapíky z řapíkatého celeru

100 g ředkviček

4 hrsti čerstvého salátu (polníček, římský, špenát nebo jakýkoliv jiný)

1 lžíce dijonské horčice (neslazené)

1 lžíce bílého vinného octa

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce čekankového sirupu

šťáva z 1/2 citronu

sůl a pepř

 

Postup přípravy:

Celer nakrájíme na stejně velké kostky a dáme uvařit. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme ředkvičky. Všechnu tuto nakrájenou zeleninu smícháme. V malé misce dobře promícháme dijonskou hořčici, ocet, olej, čekankový sirup, šťávu z citronu, sůl a pepř.  Zálivkou přelejeme zeleninu, zlehka promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy.