Veselé Velikonoce! Máme pro vás velikonoční dárek v podobě 25% slevy na Protein Bueno Coconut po zadání kódu KOKOSBUENO25.

Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Léto končí, přejídání začíná? Jak si i na podzim udržet štíhlou linii.

24. 8. 2022

S koncem léta a začátkem podzimu ze sebe příroda vydává maximum, aby nás svoji bohatou úrodou zásobila na sychravé zimní obobí. A tak, jak již to bylo po staletí i naše tělo se přirozeně z tohoto bohatství sytí, aby nastřádanou tukovou zásobu opět vydalo v úsporných zimních měsících.

Přesně tak to fungovalo v časech minulých, kdy lidé v zimě zužitkovávali letní ovocné fruktózové kilogramy. V souladu s tímto principem fungoval i stav ketózy do kterého lidé, díky nedostatku sacharidů v zimních měsících, často přirozeně a plynule přecházeli. Low carb stravování tedy rozhodně není výmysl moderní doby.

Dnes však žijeme v jiných podmínkách. Potravu ve velké pestrosti máme dostupnou po celý rok a lákadla, například v podobě zralého ovoce, si můžeme dopřávat celoročně. Navíc se s příchodem měsíce září, většina z nás vrátí zpátky do kalhot a k pracovním stolům. Podzimní plískanice nám může přinést i melancholii, která může vyvolat větší chuť na konzumaci sladkostí a pochutin.

Pokud si tohle všechno uvědomíme, můžeme i tímto obdobím projít bez toho abychom přibírali, nebo si museli odpírat dobroty a sladká potěšení.

Obdivujte krásy podzimu každodenní procházkou

I přes zkracování se dnů a nepřízeň počasí je možné vyjít do přírody na procházku a obdivovat krásy podzimu. Obyčejnou svižnou chůzi podpoříme svůj energetický výdej a zároveň udržujeme svalovou hmotu v kondici. Dobrým pomocníkem nám mohou být sportovní hůlky, které pohyb rovnoměrně rozdělí do všech partií těla a zapojí i svaly horní části těla.

Vybírejte si mlsání bez cukru

Přepadnou-li vás podzimní chmury, nemusí být na prvním místě sladkosti plné cukru, kdy mlsat se dá i uváženě. Na trhu už je velké množství sladkostí s minimem cukru a optimálním množstvím bílkovin, jako jsou např. tyčinky, vafle nebo hotové koláče a perníky.

Nepijte kalorie

Na pitný režim nezapomínejte a udržte si ho ideálně v pravidelnosti během dne v menších dávkách. Optimální příjem vody by měl být kolem 2,5 až 3 litrů denně.

Chladnější dny ale vybízejí také ke konzumaci teplých a často sladkých nápojů.  Vhodnou volbou pro zahřátí těla mohou být bylinné čaje, které lze dochutit i sladkou variantou v podobě čekankového sirupu. Svojí chutí připomíná med a je s minimálním obsahem sacharidů. Lze například použít do podzimní klasiky černého čaje s citrónem.

Spěte jako bohatýr

Na podzim se dny skracují, tělo se zklidňuje a více odpočívá. Naslouchejte jeho rytmu a dopřejte si poctivý a kvalitní spánek, který se pozitivně a příznivě projeví i na váhové redukci a správném zachování metabolických a hormonálních funkcí. 

A jak kvalitněji spát? Nastavte si spánkovou rutinu:

  • dvě hodiny před spaním nekoukejte do obrazovek
  • choďte spát každý den ve stejný čas
  • před spaním nepijte kávu, čaj a ani nejezte
  • dejte si chladnější sprchu a představujte si, že tekoucí voda odplavuje všechny nastřádané negace

Dodržujte energeticky a živinově vyvážený jídelníček

Stravujte se pravidelně s dostatečným množstvím zeleniny, která je cenným zdrojem vitamínů a minerálů.Energetický příjem by měl být v rovnováze s energetickým výdejem, kdy v případě potřeby váhové redukce je možné vytvořit lehčí energetický deficit, ideálně fyzickou či sportovní aktivitou.