Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

5 tipů, jak jednoduše shodit pár kil navíc aneb zpátky do kalhot.

20. 8. 2022

Užili jste si léto plnými doušky a září tak přivítáte s pár kily navíc? Nevíte, jak rychle zhubnout, abyste se zase vešli do kalhot? Máme pro vás 5 jednoduchých tipů, jak zatočit s letní pneumatikou, dopnout zipy a cítit se skvěle. 

1. Zpytujte svědomí a najděte dietní chyby

Zkuste se vrátit k pokrmům a nápojům, které jste v období dovolené a léta konzumovali a zaměřit se na ty, které vybočovaly z vašeho obvyklého jídelníčku a mohly tak způsobit nárůst hmotnosti. 

Dobré je se i podívat na množství a četnost konzumovaných surovin či nápojů, které obvykle ve vašem běžném jídelníčku téměř nemáte, nebo je konzumujete s mírou. 

Jedná se většinou o alkoholické nápoje, ovocné mísy,  nebo pro léto tak příjemná a rozplývající se zmrzlina. 

TIP: Zkuste si chvíli zapisovat svůj energetický příjem do aplikace. Z těch českých můžeme doporučit například Kalorické tabulky. 

2. Vyřaďte z jídelníčku sladkosti

Sladkosti a sladké nápoje mají extrémně vysokou energetickou hodnotu a naopak poprůměrnou hodnotu nutriční. Znamená to, že vám sice rychle doplní energii, ale stejně rychle o ni přijdete a uloží se vám třeba v podobě pneumatiky do pasu. 

Jejich vynecháním snížíme energetickou hodnotu denního příjmu a můžeme se tak zaměřit na hodnotné a komplexní sacharidy. Které to jsou – třeba luštěniny, rýže, brambory a mnoho dalších.  

Vybírat můžeme i z prospěšných nenasycených tuků v podobě ořechů, semínek a kvalitních rostlinných olejů. Těmito surovinami též energii doplníme, ale vydrží nám mnohem déle.

TIP: Vhodnou náhradou sladkostí a možností svačinky může být i dobrota bez cukru s vyváženým obsahem bílkovin s minimem sacharidů, která zároveň poslouží k vytvoření kalorického deficitu.

3. Začněte se hýbat

Pohybem nejen podpoříme svůj energetický výdej, ale zároveň udržujeme svalovou hmotu v kondici. Budováním svalů pak navyšujete bazální metabolismu a tělo pro svůj chod potřebuje větší množství energie, čímž se zvýší i váš energetický výdej. 

Vhodným a uváženým zařazením pohybu pak vytváříme kalorický deficit. Pokud na cvičení nemáte dostatek času, pomůže i svižná víkendová procházka, případně cestou z práce můžete vystoupit o pár zastávek dříve a hezky se projít.

TIP: Po cvičení můžete doplnit pitný režim lahodným nápojem, nebo pokud budete mít hlad, zkusit proteinový nápoj. Pomůžete tak svalům lépe se regenerovat a vytvořit si příjemný návyk. 

4. Spěte jako bohatýr

Dostatečný spánek se blahodárně projeví nejen na udržení hmotnosti, ale i na správném zachování metabolických a hormonálních funkcí. Především ženy mají často problémy se spánkem a v důsledku toho narušenou hormonální rovnováhu, která lehce vede k přibírání na váze. 

Již v podvečer zařaďte aktivity,která nás před spánkem ztiší a lépe se vám bude usínat. Uklidňující může být i četba, kdy vhodnou volbou osvětlení je volit škálu barevného spektra do teplejších barev.  

Čas ulehnutí je pro každého zcela individuální. Pro dobré vyspání se čas spánku pohybuje v rozsahu 7 až 8 hodin denně, záleží však na tom, jak dlouhý máte spánkový cyklus. Usínat je také dobré stále ve stejnou dobu.

TIP: Najděte si aplikaci do mobilu, která umí tzv. noční režim. Tedy režim blokování tzv. modrého světla a nastavte si její zapnutí na každý den zhruba dvě hodiny před tím, než jdete spát. Blokace modrého světla před spaním vám umožní rychleji usínat.

5. Zkuste redukční dietu

Cesta ke snížení hmotnosti je vlastně jednoduchá. Jde o vytvoření kalorického deficitu. Řešení se nabízí v redukční dietě s nižším kalorickým příjmem oproti energetickému výdeji nebo vytvoření energetického deficitu sportovní aktivitou, kdy opět energetický výdej převažuje nad denním kalorickým příjmem.

U volby změny stravy při redukční dietě je potřeba zvolit správný způsob váhové redukce, který se zacílí pouze na tuky tak, aby při snižování hmotnosti nedocházelo k úbytku svalové hmoty, což u nesprávně zvolených způsobů hubnutí může nastat.

TIP: Jednoduché a efektivní řešení nabízí například ketogenní dieta, jejíž předností je udržení svalové hmoty za současné efektivní váhové redukce tukové hmoty.

Držíme vám pěsti, aby se vám nové návyky dodržovaly co nejlépe a přejeme krásný podzim bez tukových polštářů. 

Související produkty