Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Proč při hubnutí přidat i cvičení

9. 6. 2022

Určitě už jste někdy přemýšleli nad tím, jestli je nutné u diety cvičit, když k hubnutí stačí pouhá změna jídelníčku. 

 

Pro hubnutí platí „zlaté pravidlo“ - kalorický výdej by měl být vyšší než příjem. Stačí se tedy dostat do kalorického deficitu a hubnutí by mělo jít samo. Proč tedy ještě cvičit, zvláště pokud máte stále zafixované vzpomínky ze školního tělocviku nebo vás děsí pohledy ostatních v přeplněném fitku?

 

Řekněme si upřímně, školní tělocvik nám mnohdy víc vzal než dal - sebevědomí, návyky, chuť cvičit sami. Správný pohyb má ale mnohem víc benefitů než dobré známky a dokonce se časem může stát dobrovolnou závislostí - i když vám to tak na začátku určitě nepřijde.

 

Proč tedy zařadit kromě kalorického deficitu i nějaký ten pohyb navíc?

 

A proč se nevážit, ale měřit a dívat se na sebe do zrcadla?

Pokud budete shazovat váhu pouze úpravou jídelníčku, množství tuku v těle začne pomalu mizet. Kůže je natolik pružná, že se časem přizpůsobí, ale svaly díky pouhému kalorickému deficitu nenarostou. A tak se dostáváme k častému přání mnoha mužů i žen - chtít zhubnout a zpevnit se. Právě sval je vrstvou, která vytvoří onu pevnost. Úbytek tuku odhalí vypracovaný sval a jste o další krůček k vyrýsované postavě.

 

Nepředstavujte si hned kulturisty, kteří hrají všemi svaly. Nám jde především o funkční sval, který vám usnadní život. A tím se dostáváme k druhému argumentu, proč cvičit - vše vám zkrátka půjde lépe. Zvedání tašek s nákupem se stane jednodušší, při dobíhání tramvaje se tolik nezadýcháte a možná ji i chytíte o něco dříve, hrát s dětmi na honěnou nebo je zvednout nahoru bude méně namáhavé. A protože forma následuje funkci, vracíme se k původnímu důvodu - budete vypadat lépe!

 

Ještě nejste přesvědčeni?

 

10 důvodů, proč vzít cvičení na milost

 

1. Budete se cítit lépe.

Pohyb vytváří emoce, probouzí je z hlubokého spánku, přináší dobrou náladu a celkově nás dělá šťastnějšími. My víme, někdy si tak rozhodně během tréninku nepřipadáte. Ale po něm se díky vyplaveným endorfinům, tedy hormonům štěstí, budete rozhodně cítit o mnoho spokojenější!

 

2. Hubnutí půjde rychleji a snadněji.

Pravdou je, že díky fyzické aktivitě spálíte i víc kalorií, hubnutí půjde snadněji, případně si můžete dovolit i něco dobrého navíc. Možná jste slyšeli, že při dietě je nejlepší cvičit kardio, ale věřte, že i silové cviky vám pomohou pálit tuky, zvláště po skončení cvičení. Takový sval totiž potřebuje více energie a bere si ji i poté, co jste už dávno docvičili. Jinými slovy, pálíte kalorie i po tom, co jste už docvičili.

 

3. Zabavíte hlavu.

Pořád na hubnutí myslíte, nejradši byste si dali své oblíbené jídlo, honí vás mlsná a chodíte kolem ledničky? Zacvičte si a zabavte tak svou mysl, která ze zvyku chce něco dobrého. Honí se vám hlavou pořád starosti. I na to funguje cvičení dobře. Vyčistíte hlavu.

 

4. Budete silnější a odolnější.

O rychlejším dobíhání tramvaje už jsme se zmínili, benefitů bychom našli všude spoustu. Vaše hry s dětmi se stanou jednodušší, běžné úkoly, zahradničení nebo domácí práce vám půjdou lépe, jen tak něco vás nedostane. Nefunkční výtah nebo eskalátory? Tohle vás už nezastaví. 

 

5. Snížíte stres i napětí.

Nejen, že zapomenete na starosti a každodenní úkoly, také možná najdete i jejich řešení. Při posledních dřepech, které už jste nechtěli ani vidět, vás rozhodně myšlenky na náročné pracovní jednání i další třídní schůzky opustí. Po cvičení zase díky endorfinům nad lecčíms mávnete rukou. 

 

6. Posílíte zdraví.

Existují vědecky podložené studie, že lidé, kteří cvičí, mají lepší imunitu a jsou odolnější vůči nemocem. Zároveň se také z nemocí lépe a rychleji zotavují. Má to svůj důvod - cvičením snižujete riziko civilizačních nemocí, zlepšujete prokrvení, dýchání, zlepšuje kloubní pohyblivost, zvyšujete imunitu a snižujete hladinu cholesterolu. 

 

7. Vytvarujete tělo.

Shodit pár kilo tuku je fajn, ale když se pod nimi budou rýsovat pevné svaly, výsledný efekt bude ještě lepší a viditelnější. A také samozřejmě více funkční. 

 

8. Bude se vám lépe spát.

Nejenom, že si vyčistíte hlavu, zbavíte se starostí, ale také vás fyzická námaha více unaví a vy lépe usnete. Díky pohybu se zlepšuje i kvalita spánku, a tak i se stejným počtem naspaných hodin se můžete cítit více odpočatí. 

 

9. Budete produktivnější.

I tohle už vědci dokázali a potvrzují to i zaměstnanci, kteří mají na pracovišti možnost si během dne zacvičit. Ztratíte sice nějaký čas cvičením samotným, ale po něm vám rozhodně nehrozí usínání a postupné uvadání během odpoledne. Naopak toho uděláte více, vaše nápady budou kreativnější a práce půjde rychleji od ruky.

 

10. Stoupne vám sebevědomí.

Tohle asi ani nemusíme zmiňovat, jelikož se budete dobře cítit, budete dobře vypadat, vaše sebevědomí poroste. Ještě rádi budete chodit pravidelně kolem zrcadla a obdivovat své tělo, které se bude postupně měnit, sílit a zářit. Cvičení má vliv i na stav kůže a její elasticitu, jinými slovy můžete vypadat i mladší. 

 

Nezapomeňte - cvičení není trestem za to, co jste snědli, ale oslavou toho, co vaše tělo dokáže!

 

SPORTU ZDAR!

 

Zhubněte s námi