Veselé Velikonoce! Máme pro vás velikonoční dárek v podobě 25% slevy na Protein Bueno Coconut po zadání kódu KOKOSBUENO25.

Došlo ke ztrátě internetového připojení, zkontrolujte prosím Vaše internetové připojení, obnovte stránku a zkuste provést akci znovu.
Při vyřizování vašeho požadavku došlo k chybě, obnovte prosím stránku a zkuste provést akci znovu.

Hubnutí chůzí

22. 3. 2021

Chůze bývá jako sport či hubnoucí metoda podceňovaná, přitom se jedná o jeden z nejpřirozenějších pohybů, který je vhodný v každém věku. Pomůže vám rozproudit metabolismus, zhubnout a udržet váhu, vyčistíte si díky ní hlavu a dostanete se do kondice. Pokud máte sedavé zaměstnání, pár kilo navíc a váš vztah ke sportu je na bodě mrazu, začněte pravidelně chodit. Uvidíte, že se brzy budete ve svém těle cítit mnohem lépe.

Zdraví těla i duše

Chůze byla pro naše lidstvo přirozeným způsobem dopravy z místa na místo. V dnešní době narůstá potřeba dostat se z místa na místo čím dál rychleji, proto namísto chůze volíme rozličné dopravní prostředky. Za prací je běžné dojíždění, pracovní doba „v sedě“ je dlouhá a kvůli nemožnostem aktivit mimo domov se hýbeme mnohem méně. Pohyb je však pro naše tělo přirozený a velmi potřebný. Pokud máte někdy pocit, že na vás všechno padá a negativní myšlenky v hlavě ne a ne zastavit, vyrazte na procházku. Chůze na čerstvém vzduchu vám okysličí mozek a tělo, příjemným pohybem uvolníte v těle napětí a stres. Chůzí se navíc vyplavují také endorfiny – hormony štěstí. I ze svižné desetiminutové procházky se vrátíte osvěžení a s úsměvem od ucha k uchu. Endorfiny navíc pomáhají snižovat hladinu hormonu stresu (kortizolu) v těle.

 

Přidejte hůlky!

Čím dál oblíbenější je „severská chůze“ (nordic walking), která patří k dynamickým cvičením a zapojuje se při ní pohybový aparát celého těla. Tento typ chůze se provádí se speciálními sportovními holemi. Kdo ještě hůlky na nordic walking nevyzkoušel, může se mylně domnívat, že si jimi „ulevujete“ a tělo nedostane skoro vůbec zabrat. Pravda je taková, že díky sportovním holím odlehčíte zátěži dolních končetin a zapojíte ruce a záda. Věřte, že se při správné technice pořádně zapotíte a při pravidelném nordic walkingu půjdou kila dolů sama.

 

Podpořte hubnutí stravou

Součástí zdravého životního stylu je nejen pohyb, ale také vyvážená a pestrá strava, dostatek tekutin a pravidelný spánek. Pokud vás trápí kila navíc, vyzkoušejte náš dietní program, který vám pomůže upravit váhu na vysněné číslo a naučí vás jíst pravidelně ve střídmých porcích. Při kombinaci procházek a keto diety uvidíte výsledky už za několik týdnů a vaše hubnutí bude efektivní. I když keto dietu držet nechcete, doporučujeme zařadit do jídelníčku více bílkovin pro správnou tvorbu a regeneraci svalů, dostatek čerstvé i vařené zeleniny a samozřejmě také vodu pro doplnění tekutin.

 

Kolik kroků ujít?

 

K chůzi můžete přistupovat dvěma způsoby – počítat si kroky pomocí fitness hodinek či aplikací, nebo chodit „pocitově“. Počítání kroků je skvělá motivace a pomůže vám s monitoringem dostatečného pohybu během celého týdne. Uvádí se, že ženy by měly denně ujít 6 – 8 tisíc kroků, muži 8 – 10 tisíc. Celá „věda“ chůze je však komplexnější – záleží na délce a náročnosti tratě, na rychlosti tempa, zda jsou kroky rozloženy do celého dne, nebo je jdete naráz… Pro ty, které toto „magické číslo“ spíš stresuje, doporučujeme zaměřit se na pravidelnost. Můžete se jít projít každý den ráno a večer na 10 minut, nebo třeba 3 krát týdně na 20 minut. Důležité je, aby pro vás byla chůze příjemná, a domů jste se vraceli s pocitem, že děláte pro své zdraví něco výjimečného.