Bramborový salát



Recept je vhodný pro: 3. fáze

Ingredience na 2 porce:

  • 4 menší salátové brambory
  • 200 g celeru (bulvy)
  • 50 g pórku
  • 2 řapíky z řapíkatého celeru
  • 2 hrsti čerstvého salátu (polníček, hlávkový nebo jakýkoliv jiný)
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 100 ml vývaru dle receptu
  • 2 lžíce za studena lisovaného oleje (nejlépe slunečnicový)
  • Sůl
  • Pepř

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je ještě horké oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do misky. Takto připravené brambory zalejeme teplým vývarem a octem. Vše lehce promícháme a odložíme stranou. Celer nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a dáme uvařit. Po uvaření, jej scedíme a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme pórek. Tuto nakrájenou zeleninu smícháme s vychladlými bramborami. Přidáme dijonskou hořčici a olej. Olej je nejlepší použít slunečnicový, kvůli jeho neutrální chuti. Nemáme-li však k dispozici za studena lisovaný slunečnicový olej, můžeme použít i jiný (olivový, řepkový). Vše ještě dosolíme a opepříme, znovu lehce promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy. Skvěle se hodí jako příloha k rybám, nebo jiným masům. Takže například lze servírovat na štědrovečerní večeři k na přírodno smaženému kaprovi.